Tribunal rus îl conadamnă la 16 ani de puşcărie pe Paul Whelan. Secretarul SUA cere eliberarea sa imediată

Paul Whelan în boxa acuzaţilor din Moscova
Paul Whelan în boxa acuzaţilor din Moscova (Getty Images)

Fostul puşcaş marin al SUA, Paul Whelan, arestat la Moscova în 2018, sub acuzaţia de spionaj, a fost găsit vinovat luni de o instanţă rusă şi condamnat la 16 ani de închisoare, potrivit Reuters.

Verdictul a fost citit cu voce tare la Judecătoria Moscovei, în timp ce Whelan stătea în interiorul unei cuşti a inculpaţilor ţinând un banner pe care scria: "Tâmpenie!".

Whelan deţine mai multe paşapoarte, inclusiv al S.U.A., britanic, canadian şi irlandez.

La câteva zile după arestarea sa în 2018, Serviciul Federal de Securitate (FSB) din Rusia a declarat că Whelan se afla într-o „misiune de spionaj”, fiind prins cu un USB cu date extrem de sensibile. Ulterior a pledat nevinovat la acuzaţiile de spionaj, indicând că unitatea flash i-a fost dată de o cunoştinţă şi avea fotografii de familie.

Moscova a declarat că Whelan a fost clasificat ca „având cel puţin grad de colonel” în cadrul agenţiilor de spionaj din SUA. După arestarea sa, Borg Warner a susţinut că a lucrat pentru compania de piese auto, deţinând funcţia de director de securitate.

După verdictul de luni, apărarea lui Whelan a declarat că va contesta decizia în termen de două săptămâni.

"Astăzi #PaulWhelan se întoarce în instanţă pentru a asculta verdictul în cazul său. Dacă este găsit vinovat după acest proces secret fără nicio probă, lumea va vedea cum sistemul judiciar rusesc batjocoreşte chiar ideea de justiţie", a replicat Rebecca Ross, purtătorul de cuvânt al Ambasadei SUA la Moscova.

Ministrul adjunct al Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a declarat luni că Moscova va fi dispusă la un acord de schimb de prizonieri:

"Am propus în repetate rânduri opţiuni în care ar fi posibil ca acei cetăţeni americani care execută sentinţe în Rusia să fie daţi la schimb contra unor cetăţeni ruşi care execută pedepse cu acuzaţii neplăcute şi ilegale (în S.U.A.)", a declarat Riabkov pentru Ria Novosti. "Nu am niciun motiv să speculez ce se poate întâmpla; aceste sugestii au fost făcute americanilor de multe ori."

Secretarul de stat Mike Pompeo a denunţat condamnarea lui Paul Whelan. "Statele Unite sunt nemulţumite de decizia unei instanţe ruse care azi l-a condamnat pe cetăţeanul american Paul Whelan după un proces secret, cu probe secrete şi fără a permite o audierea adecvată a martorilor apărării", a declarat Pompeo luni.

"Avem temeri serioase că Whelan a fost privat de garanţiile unui proces echitabil pe care Rusia este obligată să îl asigure în conformitate cu obligaţiile sale internaţionale privind drepturile omului", a afirmat Pompeo, care a cerut „eliberarea imediată a lui Whelan”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe