SUA pune sub acuzare un grup de hackeri ruşi - Evil Corp - conectaţi cu FSB

Andrei Popescu
06.12.2019

alte articole

(Getty Images)
Andrei Popescu
06.12.2019

Joi, autorităţile americane au luat măsuri împotriva unui grup de hackeri ruşi cunoscut sub numele de Evil Corp, ordonând îngheţarea activelor a 17 dintre asociaţii săi pe motiv de furturi de bani în valoare de peste 100 milioane USD de la companii din întreaga lume.

Acţiunea împotriva Evil Corp, descrisă de oficiali drept una dintre cele mai devastatoare organizaţii criminale de pe internet, este anunţată la pachet cu o răsplată de 5 milioane USD emisă pentru informaţii care conduc la arestarea presupusului său lider, Maksim Iakubeţ.

Autorităţile britanice l-au descris pe Iakubeţ, în vârstă de 32 de ani, pasionat de maşini super scumpe, care şi-a personalizat placa de înmatriculare a Lamborghini-ului său „Hoţul”, în rusă.

Iakubeţ îşi conduce operaţiunile din subsolurile cafenelelor din Moscova.

"Iakubeţ este un adevărat criminal al secolului al XXI-lea", a declarat procurorul general adjunct al Statele Unite, Brian Benczkowski. "Şi-a câştigat locul pe lista FBI cu cei mai căutaţi criminali cibernetici din lume."

Se presupune că Evil Corp se află în spatele unei familii în continuă evoluţie de viruşi informatici - cunoscută sub numele de Dridex, care a dat bătaie de cap băncilor şi companiilor când a apărut pentru prima dată în 2011. Virusul este folosit pentru spargeri la bănci şi companii - şi mai nou pentru ramsonware.

Subliniind presupuse legături între criminalitatea cibernetică şi statul rus, oficialii Trezoreriei Statelor Unite au declarat că Iakubeţ a lucrat pentru Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei, agenţia sa internă de informaţii, şi a furat materiale secrete în numele Moscovei. Un înalt oficial al Trezoreriei SUA a declarat că Iakubeţ a solicitat de la FSB o licenţă chiar anul trecut pentru a gestiona documente secrete.

FBI a afirmat că guvernul rus a fost „util până la un punct” atunci când i s-a cerut să urmărească hackerii.

Dridex a vizat companiile mici şi organizaţiile care nu aveau sisteme sofisticate de apărare cibernetică.

Pierderile cauzate de Evil Corp au totalizat 70 milioane USD doar în Statele Unite, au declarat oficialii.

Companiile americane şi britanice au fost ţintele preferate, potrivit oficialilor Trezoreriei Statelor Unite, dar companii din Franţa, Italia, Emiratele Arabe Unite, India şi Malaezia au fost, de asemenea, afectate.

În afară de Iakubeţ, apropiatul său, Igor Turaşev, în vârstă de 38 de ani, a fost, de asemenea, acuzat joi, în Statele Unite, pentru că ar fi îndeplinit funcţia de administrator tehnic al grupului. Autorităţile britanice, care cooperează de asemenea în dosar, declară că au arestat şi condamnat deja alţi opt membri ai reţelei.

Acesta este cel puţin cel de-al doilea efort major al autorităţilor americane şi aliaţii lor pentru a anihila Evil Corp - al cărui nume atrăgător pare a fi mai mult o poreclă decât o companie formală.

Un rechizitoriu din 2015 i-a acuzat, de asemenea, pe Iakubeţ şi Turaşev de o serie de infracţiuni de hacking, dar nu au fost niciodată arestaţi, iar după o scurtă perioadă, Dridex a început să fure bani din nou.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor