Hackeri chinezi fură secrete militare de la zeci de universităţi din SUA şi alte ţări

(Getty Images)
Andrei Popescu
06.03.2019

Publicaţia americană Wall Street Journal (WSJ) a relatat marţi despre eforturile unor hackeri chinezi de a se infiltra în peste 24 de universităţi din SUA şi din alte ţări cu scopul de a fura informaţii privind tehnologia militară maritimă, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

În loc să citeze surse guvernamentale, WSJ a citat concluzii ale firmei private de cercetare iDefense, care a susţinut că Universitatea din Hawaii, Universitatea din Washington şi Institutul de Tehnologie din Massachusetts s-au numărat printre cele aproximativ 27 de universităţi din SUA, Canada şi Asia de Sud-Est vizate de Beijing.

De fapt, ştirea WSJ a prezentat date dintr-un raport care va fi publicat în această săptămână de iDefense. În raport, agenţia confirmă faptul că reprezentantul SUA pentru comerţ, Robert Lighthizer, a avut dreptate când a avertizat că acţiunile chinezilor în sfera spionajului cibernetic s-au intensificat de la izbucnirea războiului comercial sino-american, chiar şi în pofida faptului că Washingtonul a insistat că Beijingul trebuie să pună capăt unor astfel de activităţi şi să se încheia un acord comercial. Până acum, probabil mulţi sunt familiari cu diversele grupuri de hackeri care au încercat să fure secrete comerciale, grupuri precum ATP10, care aparent a fost responsabil pentru aşa-numita “operaţiune Cloudhopper.

Potrivit iDefense, organizaţia care a condus atacurile cibernetice asupra grupului de universităţi – atacuri concentrate pe tehnologie submarină şi care au vizat şcoli ce au avut legătură cu Institutul Oceanografic din Massachusetts – se numeşte “Temp.Periscope”. De asemenea, grupul de hackeri a fost asociat cu infiltrarea unor contractori şi subcontractori ai Marinei.

Raportul reprezintă cea mai recentă indicaţie că atacurile cibernetice chineze care urmăresc să fure secrete militare şi economice americane sunt în creştere. Descoperirile revizuite de WSJ fac cunoscută o listă de universităţi vizate pentru prima dată, lucru care reflectă amploarea şi natura acestei campanii cibernetice în desfăşurare, despre care iDefense a precizat că durează cel puţin din aprilie 2017.

Oficialii chinezi nu au răspuns imediat unei cereri de comentarii, dar au negat că Beijingul este implicat în atacuri cibernetice.

iDefense a declarat că a identificat universităţile ţintă prin faptul că reţelele lor au dat ping-uri către servere localizate în China şi controlate de un grup de hackeri chinezi cunoscut cercetătorilor sub nume ca Temp.Periscope, Leviathan sau Mudcarp. Cercetătorii de la firma cibernetică americană FireEye care au studiat acelaşi grup au susţinut că descoperirile iDefense corespund în general propriilor informaţii.

Unele universităţi au fost vizate deoarece sunt situate în apropierea Mării Chinei de Sud, cum este cazul Universităţii Sahmyook din Coreea de Sud. Altele au fost atacate deoarece au primit contracte de cercetare din partea Marinei.

Consorţiul universitar Woods Hole Oceanographic Institution, o organizaţie de cercetare ce are legături cu multe universităţi vizate de hackeri, pare să fie în centrul atenţiei acestora. Sistemele institutului au fost infiltrate, hackerii aparent încercând să obţină date despre cercetările în sectorul tehnologiei comunicaţiilor submarine.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor