SRI, despre atacurile cibernetice împotriva spitalelor: Credem că autorii sunt chinezi
alte articole
Specialiştii Centrului Naţional Cyberint din cadrul SRI suspectează că autorii atacurilor cibernetice asupra spitalelor din România sunt din China, informează reprezentanţii Serviciului, citaţi de Mediafax.
"Au fost luate în calcul luând orele la care hackerii chinezi au fost activi şi indiciile lăsate în mesajele de răscumpărare", a precizat Ovidiu Marincea, purtătorul de cuvânt al SRI.
Reamintim că Serviciul Român de Informaţii a confirmat, joi, printr-un comunicat de presă, că patru spitale din ţară au fost ţinta unor atacuri cibernetice, respectiv "Victor Babeş" din Bucureşti şi spitalele din Huşi, Dorohoi şi Cărbuneşti.
"Din datele pe care le deţinem până acum, urmare a semnalărilor primite de CERT RO la nr special 1911 şi transmise mai departe către Centrul Naţional Cyberint am constatat că sunt afectate de ransomware ul badrabbit 4 spitale: Victor Babeş - Bucureşti, Huşi, Dorohoi şi Cărbuneşti. O echipă a CNC a plecat la Victor Babeş pentru a analiza situaţia şi a ridica artefactele care ne permit să înţelegem cum are loc infecţia şi ce măsuri trebuie luate pentru a o opri.
Din analizele preliminare efectuate reise faptul că pentru oprirea infecţiei este suficientă intalarea oricărui produs antivirus recunoscut în domeniu. Cel mai probabil infecţia se bazează pe inginerie socială (păcălirea utilizatorului) şi nu pe exploatarea unei vulnerabilităţi (slăbiciuni) a sistemului. Ransomwareul nu este de mare complexitate, fiind detectabil de orice produs antivirus clasic", anunţă comunicatul citat.
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, anunţase, joi, că mai multe spitale au fost ţinta unor atacuri cibernetice şi ar putea depune inclusiv plângere la DIICOT.
Sorina Pintea a explicat că aceste atacuri interferează cu activitatea medicală din spitale, astfel încât internările, externările şi foile de observaţie se întocmesc cu multă dificultate în aceste condiţii şi chiar există riscul pierderii bazei de date pe seama căreia se calculează şi se plătesc salariile personalului.
În acelaşi timp, ministrul Sănătăţii a afirmat că într-un caz relativ similar petrecut în 2017 la un spital din Sighetul Marmaţiei, statul a fost nevoit să plătească 10.000 euro pentru recuperarea datelor.