Aplicaţie chineză care permite manipularea clipurilor video devine virală. Criticii atrag atenţia că poate fi o problemă de securitate

(Getty Images)
Andrei Popescu
02.09.2019

ZAO - o nouă aplicaţie chineză care permite utilizatorilor să-şi schimbe faţa cu celebrităţi, vedete sportive sau cu oricine altcineva într-un videoclip - a acumulat milioane de descărcări în weekend, însă specialiştii atrag atenţia asupra problemelor de confidenţialitate.

Creşterea popularităţii evidenţiază modul în care inteligenţa artificială (AI) generează temeri atunci când este folosită de actori care nu au bunăcredinţă.

ZAO a fost încărcată vineri în ios App Store din China şi a devenit imediat virală.

Potrivit unei postări a producătorilor de aplicaţii de pe Weibo - un fel de Twitter al Chinei, unde companiile americane de social media sunt interzise -, serverele ZAO au fost aproape prăbuşite din cauza creşterii traficului.

Potrivit App Annie, o firmă care urmăreşte descărcările de aplicaţii din întreaga lume, ZAO a fost cea mai descărcată aplicaţie gratuită din magazinul de aplicaţii ios din China la 1 septembrie.

Utilizatorii îşi încarcă imagini ale feţei, folosind fotografii făcute cu smartphone-ul lor. Ei pot apoi să aleagă dintr-o serie de videoclipuri ale unor celebrităţi pe care să-şi suprapună faţa şi apoi pot transmite videoclipurile modificate prietenilor lor.

Tehnologia este cel puţin controversată, deoarece permite crearea de videoclipuri false, în care actorii reali să fie înlocuiţi cu altcineva - fiind, practic, o uzină potenţială de videoclipuri false şi, în consecinţă, de ştiri false.

Pe lângă celebrităţile chineze, alte feţe celebre din aplicaţie sunt Leonardo di Caprio şi Marilyn Monroe.

AI-ul chinez vrea fotografii

O secţiune a acordului de utilizator cere utilizatorilor care îşi încarcă pozele în ZAO să permită cedarea drepturilor de proprietate intelectuală şi să permită aplicaţiei ZAO să folosească imaginile în scop de marketing.

ZAO a fost publicat de compania Momo Inc, cea mai cunoscută producătoare de aplicaţii de comunicaţie, care ulterior s-a transformat într-un serviciu de transmisii live. Compania este cotată la Bursa din New York din 2014.

Tehnologiile care folosesc reţele neuronale şi algoritmi de inteligenţă artificială au nevoie de date primare pentru a putea fi perfecţionaţi - astfel că giganţi precum Facebook, Google, Weibo şi alţii sunt în permanentă căutare de date valide pentru a-şi putea perfecţiona aplicaţiile.

Regimul comunist chinez este unul dintre cei mai activi actori statali în campaniile de război cibernetic. Este cunoscut faptul că organizează sute de mii de hackeri în departamente, uneori militare, pentru a ataca companii străine şi a fura tehnologii şi secrete - atât comerciale cât şi de stat.

O estimare a pierderilor induse de programele de furt tehnologic ale Chinei comuniste în SUA plasează costurile la aproximativ 3 trilioane USD anual, în furturi tehnologice şi crime cibernetice.

Uneori, hackerii chinezi care lucrează în slujba statului comunist, închiriază accesul reţelelor de crimă organizată pe serverele sparte, aşa cum a evidenţiat o sursă a FBI pentru Epoch Times.

China mai este cunoscută şi pentru deturnările masive de trafic de internet, existand cel puţin două incidente cunoscute - în 2010, când China a deturnat 15% din traficul mondial pentru 18 minute şi in 2018, când China Telecom a deturnat pentru 2 ani jumătate, traficul dintre Washington DC şi Los Angeles

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor