Rusia va fi obligată să răspundă, afirmă Lavrov

Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, şi secretarul de stat al SUA, John Kerry.
Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, şi secretarul de stat al SUA, John Kerry. (JACQUELYN MARTIN / AFP / Getty Images)

Rusia va fi obligată să răspundă dacă Vestul îşi va continua politica sancţiunilor ”isterice”, a declarat, miercuri, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, conform Ria Novosti.

”Dacă vestul continuă aceste politici isterice non-profesioniste, ar trebui să ne gândim ce facem ca răspuns”, a declarat Lavrov pentu Bloomberg.

Până acum, Kremlinul a adoptat mai multe măsuri, neanunţate, care lovesc dolarul american cât şi companiile de plăţi, Visa şi Mastercard.

Totuşi, Lavrov a accentuat faptul că Rusia nu vrea o confruntare dar nici nu agreează comportamentul de ”papagal” al Vestului.

Diplomatul rus a mai susţinut că toate ameninţările lansate de Washington, cât şi de celelalte state europene, sunt foarte neprofesioniste, distanţate de realitate şi conduse numai de dorinţa de răzbunare.

”Dacă Vestul, doar din dorinţa de răzbunare, este pregătit să-şi sacrifice reputaţia de partener de încredere în faţa economiei mondiale... rămâne ca ei să decidă. Întreaga lume va gândi diferit”, a declarat Lavrov.

Uniunea Europeană şi Statele Unite au adoptat o serie de măsuri, în mare parte inutile, în urma anexării militare a peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia.

Totuşi, comunitatea internaţională, în frunte cu grupul celor şapte naţiuni industrializate (G7), au luat o serie de măsuri care vor izola politic şi economic Rusia pe termen lung.

Anexarea Crimeei şi agresiunea Moscovei din Ucraina a fost condamnată în repetate rânduri de către Occident, forţând o mobilizare a Alianţei Nord Atlantice în Europa de Est.