Confruntarea dintre bisericile ortodoxe din Ucraina se aprinde

Cupolele aurite ale catedralelor Kremlinului întâmpină turiştii din Moscova.
Cupolele aurite ale catedralelor Kremlinului întâmpină turiştii din Moscova. (KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP / Getty Images)

Biserica ortodoxă din Ucraina, loială Moscovei, a suspendat un preot după ce acesta a îndrăznit să se roage pentru pace în ţară alături de preoţii bisericii ortodoxe "rivale" din Kiev.

La câteva zile după serviciul alături de reprezentanţii Patriarhatului din Kiev, preotul Vitali Eismon a primit o scrisoare din partea Bisericii ortodoxe loiale Moscovei, care-i interzicea să mai efectueze servicii religioase, conform postului ucrainean TSN.

Suspendarea a survenit din cauză că participa în ”servicii divine împreună cu schismaticii”, a relatat Eismon, citând scrisoarea.

”Mă simt înşelat de biserica mea. Vroiam ce e mai bine – ca noi să fim uniţi, să fim un popor, pentru ca biserica noastră să fie ucraineană şi să înceapă să nu-şi mai trădeze oamenii”, a declarat Eismon.

Mitropolitul Visarion, şeful bisericii loiale moscovei din Ucraina, spune că preotul a fost suspendat pentru că nu era "ascultător".

Visarion spune că Eismon ar trebui să se căiască pentru a fi reînvestit, în timp ce purtătorul de cuvânt al bisericii susţine că preotul poate face apel împotriva suspendării.

Conform serviciilor de securitate ucrainene, forţele pro-Rusia din regiunea Doneţk foloseau ca bază militară de lansare a atacurilor asupra clădirilor guvernamentale o mânăstire a bisericii ortodoxe loiale Moscovei.

Biserica din Kiev s-a despărţit de cea loială Moscovei în urmă cu două decenii, tensiunile dintre cele două atingând noi cote odată cu anexarea Crimeei de către Rusia şi incidentele ce au urmat în estul Ucrainei.