SUA pregăteşte tăierea ajutorului militar către Irak dacă expulzează trupele americane

Şiiţi irakieni pătrund în ambasada SUA din Bagdad (Murtadha Sudani/Anadolu Agency via Getty Images)
Andrei Popescu
16.01.2020

După câteva zile de la asasinarea lui Soleimani şi votarea unei rezoluţii în parlamentul de la Bagdad pentru începerea procesului de expulzare a forţelor americane din Irak, Trump a emis ameninţări cu represalii economice severe împotriva Bagdadului, în cazul în care va trimite acasă trupele americane. "Avem acolo o bază aeriană extrem de scumpă. Costă miliarde de dolari pentru a o construi. S-a întâmplat cu mult înainte de vremea mea. Nu plecăm decât dacă ne vor plăti înapoi pentru asta", a spus el imediat după rezoluţia votată de Parlamentul irakian.

Acum, Departamentul de Stat al SUA a confirmat, iar Pentagonul se pregăteşte să reducă din bugetul de ajutor militar deja aprobat - 250 milioane de USD - acordat Irakului din bugetul pentru 2020. În plus, Departamentul a solicitat deja Biroului pentru buget să se pregătească să reducă încă 100 de milioane USD din sumele pentru 2021.

În prezent, există aproximativ 5.300 de soldaţi americani staţionaţi în Irak, în mod oficial ca parte a „coaliţiei anti-ISIS” , Cu toate acestea, priorităţile Pentagonului s-au îndreptat către „reducerea influenţei Iranului” în regiune după evenimentele dramatice recente care au adus SUA şi Iran în pragul unui război.

Wall Street Journal raportează că, deşi nu a fost luată nicio decizie finală de a reduce ajutorul, e-mailurile confirmă că subiectul este discutat şi planificat la cele mai înalte niveluri:

Departamentul de Stat şi Departamentul Apărării au discutat despre fondurile de asistenţă militară prin e-mailuri văzute de Wall Street Journal. E-mailurile indică faptul că Biroul pentru Afacerile Orientului Apropiat al Departamentului de Stat lucrează la reducerea fondurilor de 250 de milioane USD în cadrul programului de finanţare militară pentru Irak pentru anul fiscal curent.

Parlamentul irakian a votat deja expulzarea trupelor americane şi a tuturor forţelor străine într-un vot clar cu 170 voturi pentru şi niciunul contra. Cu toate acestea, votul respectiv doar a demarat procesul politic.

Din 2017, Washingtonul acordă anual Irakului 250 de milioane USD ca ajutor militar, cea mai mare parte reprezentând achiziţionarea de echipamente de apărare din SUA, precum şi instruire şi alte eforturi de sprijin militar.

Totuşi, mai crucial este faptul că veniturile vânzărilor de ţiţei din Irak, ce reprezintă aproximativ 90% din bugetul anual al ţării, sunt în pericol după ce Trump a promis că, dacă Bagdadul va începe să expulzeze forţele americane, „le vom percepe sancţiuni aşa cum n-au mai văzut“.

La începutul acestei săptămâni, înalt oficiali irakieni au spus AFP că se tem de faptul că rezultatul final al unor astfel de sancţiuni aplicate de administraţia Trump va fi „prăbuşirea” economică şi acest lucru ar însemna o prăbuşire financiară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor