Bagdadul duce tratative cu Moscova pentru achiziţionarea de sisteme S-300

Irakieni comemorează liderul trupelor paramilitare iraniene gen. Qasem Soleimani, omorât de un raid american în Bagdad
Irakieni comemorează liderul trupelor paramilitare iraniene gen. Qasem Soleimani, omorât de un raid american în Bagdad (Sabah Arar/AFP via Getty Images)

Pe 9 ianuarie, preşedintele Comitetului de Securitate şi Apărare al Parlamentului irakian, Mohammad Ridha, a declarat că Irakul şi Rusia au reluat discuţiile privind un acord de achiziţie a sistemelor de apărare S-300.

Ambasadorul Irakului în Iran, Saad Jawad Qandil, a confirmat luni că Bagdadul negociază în prezent achiziţionarea de sisteme de apărare aeriană S-300 de la Moscova. "Este posibil ca Irakul să cumpere sistemele", a declarat Qandil, menţionând că Irakul caută să-şi diversifice importurile de arme şi că Bagdad a avut acorduri de achiziţie de armament cu Moscova.

Preşedintele Comitetului de Securitate şi Apărare al Parlamentului Irakului a încercat anterior să achiziţioneze sistemele ruse, dar discuţiile au fost blocate pe fondul ameninţărilor americane. SUA menţine un număr important de baze militare în Irak, la "invitaţia" guvernului de la Bagdad.

Preşedintele comisiei a declarat că ponderea armamentelor ruse ale forţelor de apărare aeriene din Irak ar trebui să depăşească 50 la sută, menţionând că armamentele ruseşti sunt mai ieftine decât analogele lor americane.

S-300 este un sistem de rachete sol-aer cu rază lungă de acţiune, proiectat iniţial în URSS la sfârşitul anilor şaizeci şi desfăşurat pentru prima dată în 1979.