Proteste masive anti-guvernamentale în Irak, împotriva imixtiunilor iraniene

Proteste masive în Irak împotriva guvernului considerat sub influenţa Iranului
Proteste masive în Irak împotriva guvernului considerat sub influenţa Iranului (Ahmad Al-Rubaye/Agence France-Presse — Getty Images)

Sute de mii de persoane au ieşit vineri în stradă pentru a cere o revizuire a sistemului politic din Irak. Protestatarii au denunţat şi influenţa în creştere a Iranului, iar liderii religioşi ai Irakului au avertizat puterile străine să nu se amestece în proteste.

Protestul este cel mai numeros de la începerea valului de manifestaţii din luna octombrie.

Sute de mii de oameni s-au adunat în Piaţa Tahrir, mulţi fluturând steaguri irakiene şi cerând demisia guvernului şi dizolvarea parlamentului.

Se estimează că 350 de persoane au fost rănite la manifestaţia de vineri, după ce forţele de securitate au tras cu gloanţe de cauciuc şi grenade cu gaz lacrimogen pentru a-i îndepărta pe protestatari de pe podurile care conduc spre Zona Verde, unde se află sediul guvernului irakian şi cartierul ambasadelor.

Câteva mii de protestatari au blocat şi drumurile care duceau în principalul port al Golfului din Umm Qasr, împiedicând camioanele care transportau mărfuri să intre sau să iasă din zonă. Forţele de securitate au folosit muniţie de război şi gaze lacrimogene împotriva mulţimilor, în efortul de a elimina blocajul.

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a declarat că guvernul irakian ar trebui să asculte „cererile legitime” ale protestatarilor, adăugând că ancheta oficială a ţării cu privire la violenţa letală în prima rundă de proteste „nu are credibilitate”.

De când primul val de proteste a început la începutul lunii octombrie, cel puţin 250 de persoane au fost ucise, iar aproximativ 10.000 de persoane au fost rănite de forţele de securitate.

Demonstranţii de la Bagdad, vineri, au criticat dur şi implicarea Iranului în afacerile interne irakiene, în condiţiile în care liderul religios al Irakului a avertizat actorii străini să nu intervină în proteste.

În predica sa săptămânală, Ali al-Sistani a declarat că Irakul nu trebuie să fie târât în ​​„abisul înfrângerii”.

„Nicio persoană sau grup, nicio parte cu o anumită viziune, niciun actor regional sau internaţional nu poate prelua voinţa poporului irakian şi impune voinţa sa”, a spus el într-o aparenţa referire la Iran.

Iranul a devenit un principal factor de putere în Irak în urma răsturnării lui Saddam Hussein în 2003 şi a retragerii americane din ultimii ani.

Teheranul sprijină acum actualul guvern irakian şi menţine legături strânse cu miliţiile susţinute de Iran.

Ceea ce a început ca proteste împotriva corupţiei, a lipsei de locuri de muncă şi a accesului limitat la energie electrică şi apă curată au devenit în scurt timp apeluri la o revizuire a sistemului politic din Irak.

Un element nou îl reprezintă faptul a protestele din octombrie sunt îndreptate atât împotriva clasei politice cât şi a liderilor religioşi irakieni, consideraţi corupţi.