SUA nu va susţine rezoluţia palestiniană la ONU

Departamentul de Stat american a anunţat joi că Washingtonul nu va susţine o rezoluţie palestiniană prezentată Consiliului de Securitate al ONU cu privire la încetarea ocupării de către Israel a teritoriilor palestiniene.
Preşedintele Autorităţii Palestiniene Mahmoud Abbas. (Carsten Koall / Getty Images)
Andrei Popescu
19.12.2014

Departamentul de Stat american a anunţat joi că Washingtonul nu va susţine o rezoluţie palestiniană prezentată Consiliului de Securitate al ONU cu privire la încetarea ocupării de către Israel a teritoriilor palestiniene.

Proiectul de rezoluţie „nu este un lucru pe care îl vom susţine”, a declarat purtătoarea de cuvânt a departamentului, Jen Psaki.

„Credem că şi alţii consideră la fel şi facem apel la consultaţii suplimentare. Palestinienii înţeleg acest lucru”, a adăugat ea.

În rezoluţia propusă, palestinienii doresc un termen limită de 12 luni pentru încheierea unui acord final cu Israelul şi ca forţele israeliene să îşi finalizeze retragerea din teritoriile ocupate până la sfârşitul anului 2017.

Psaki a mai susţinut că Statele Unite „nu va susţine nicio acţiune care ar prejudicia rezultatul negocierilor sau care ar stabili un termen limită specific pentru retragerea forţelor de securitate”.

Reprezentantul palestinian la ONU, Riyad Mansour, a declarat miercuri seară că nu va face presiuni pentru un vot urgent asupra rezoluţiei, pentru a permite desfăşurarea mai multor discuţii în cadrul consiliului format din 15 membri.

Palestinienii ar avea nevoie de aprobarea a 9 dintre cei 15 membri ai Consiliului de Securitate al ONU, dar oricare dintre cei 5 membri permanenţi cu drept de veto – Marea Britanie, Franţa, China, Rusia şi Statele Unite – se pot opune în orice moment acestei rezoluţii.

Statele Unite şi-a folosit în trecut dreptul de veto pentru a împiedica Consiliul să ia anumite măsuri cu privire la Israel.

Între timp, Parlamentul European a aprobat miercuri o rezoluţie de susţinere a formării unui stat palestinian independent.

Votul de recunoaştere a avut loc după voturi similare din partea legislaturilor unor ţări europene precum Franţa, Marea Britanie, Spania sau Portugalia, care cer guvernelor lor să recunoască statalitatea palestiniană.

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a cerut tuturor ţărilor lumii să recunoască Palestina drept stat independent după ce Parlamentul European a votat în favoarea unei astfel de mişcări.

Abbas a declarat că palestinienii sunt deschişi pentru discuţii suplimentare asupra unor posibile schimbări la proiectul de rezoluţie.

Joi, ministrul israelian al informaţiilor Yuval Steinitz a descris rezoluţia ca un „act de război”.

„Palestinienii s-au asigurat că vor înlătura din proiectul de rezoluţie orice menţiune a statutului Israelului de stat evreiesc, şi acest lucru nu este un act de pace ci un act de război”, a declarat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor