SUA nu va susţine rezoluţia palestiniană la ONU
alte articole
Departamentul de Stat american a anunţat joi că Washingtonul nu va susţine o rezoluţie palestiniană prezentată Consiliului de Securitate al ONU cu privire la încetarea ocupării de către Israel a teritoriilor palestiniene.
Proiectul de rezoluţie „nu este un lucru pe care îl vom susţine”, a declarat purtătoarea de cuvânt a departamentului, Jen Psaki.
„Credem că şi alţii consideră la fel şi facem apel la consultaţii suplimentare. Palestinienii înţeleg acest lucru”, a adăugat ea.
În rezoluţia propusă, palestinienii doresc un termen limită de 12 luni pentru încheierea unui acord final cu Israelul şi ca forţele israeliene să îşi finalizeze retragerea din teritoriile ocupate până la sfârşitul anului 2017.
Psaki a mai susţinut că Statele Unite „nu va susţine nicio acţiune care ar prejudicia rezultatul negocierilor sau care ar stabili un termen limită specific pentru retragerea forţelor de securitate”.
Reprezentantul palestinian la ONU, Riyad Mansour, a declarat miercuri seară că nu va face presiuni pentru un vot urgent asupra rezoluţiei, pentru a permite desfăşurarea mai multor discuţii în cadrul consiliului format din 15 membri.
Palestinienii ar avea nevoie de aprobarea a 9 dintre cei 15 membri ai Consiliului de Securitate al ONU, dar oricare dintre cei 5 membri permanenţi cu drept de veto – Marea Britanie, Franţa, China, Rusia şi Statele Unite – se pot opune în orice moment acestei rezoluţii.
Statele Unite şi-a folosit în trecut dreptul de veto pentru a împiedica Consiliul să ia anumite măsuri cu privire la Israel.
Între timp, Parlamentul European a aprobat miercuri o rezoluţie de susţinere a formării unui stat palestinian independent.
Votul de recunoaştere a avut loc după voturi similare din partea legislaturilor unor ţări europene precum Franţa, Marea Britanie, Spania sau Portugalia, care cer guvernelor lor să recunoască statalitatea palestiniană.
Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a cerut tuturor ţărilor lumii să recunoască Palestina drept stat independent după ce Parlamentul European a votat în favoarea unei astfel de mişcări.
Abbas a declarat că palestinienii sunt deschişi pentru discuţii suplimentare asupra unor posibile schimbări la proiectul de rezoluţie.
Joi, ministrul israelian al informaţiilor Yuval Steinitz a descris rezoluţia ca un „act de război”.
„Palestinienii s-au asigurat că vor înlătura din proiectul de rezoluţie orice menţiune a statutului Israelului de stat evreiesc, şi acest lucru nu este un act de pace ci un act de război”, a declarat el.