Palestinienii cer un stat mâine la ONU. SUA stau pe gânduri

Administraţia Obama încă nu a decis cum să răspundă efortului palestinienilor, susţinuţi de o mare parte a Europei, de a propune o rezoluţie ONU prin care să ceară o încetare a ocupării teritoriului palestinian de către Israel în mai puţin de doi ani, a declarat marţi secretarul de stat american John Kerry.
Celebrul Dom al Pietrei din orasul vechi in Ierusalim (AHMAD GHARABLI / AFP / Getty Images)
Andrei Popescu
16.12.2014

Administraţia Obama încă nu a decis cum să răspundă efortului palestinienilor, susţinuţi de o mare parte a Europei, de a propune o rezoluţie ONU prin care să ceară o încetare a ocupării teritoriului palestinian de către Israel în mai puţin de doi ani, a declarat marţi secretarul de stat american John Kerry.

Adresându-se reporterilor în Londra, Kerry a declarat că Washingtonul este implicat într-un dialog constructiv cu israelienii, palestinienii şi europenii asupra modalităţilor de a reduce violenţele suficient de mult pentru ca atmosfera să fie potrivită reluării discuţiilor pentru pace.

El a adăugat că problema este cu atât mai complicată cu cât în 17 martie vor avea loc alegerile israeliene.

Conducerea palestiniană, frustrată de faptul că după două decenii de discuţii pentru pace nu a obţinut statalitatea dorită, a anunţat că va depune miercuri la ONU o cerere pentru recunoaşterea statalităţii sale. Dar, marţi, oficialii palestinieni au declarat că ar putea amâna cu puţin acest pas şi că sunt deschişi la adoptarea unei rezoluţii europene mai lejere.

Negociatorul palestinian şef Saeb Erekat a recunoscut luni că măsura – în baza căreia noiembrie 2016 devine un termen limită pentru o retragere israeliană de pe pământul dorit pentru statul palestinian – nu dispune încă de suportul majorităţii membrilor Consiliului de Securitate al ONU.

Israelienii se bazează din nou pe Statele Unite ca acestea să acţioneze ca o zonă tampon la ONU.

“Să fim clari: nu vor obţine ce doresc”, a declarat Tzipi Livni, fost ministru al justiţiei şi negociator şef al Israelului. “Propunerea palestiniană nu va fi acceptată. Lumea va respinge acest text. Şi, dacă este necesar, Statele Unite îşi vor folosi dreptul de veto”.

Deşi Statele Unite s-au opus multor rezoluţii considerate anti-Israel în trecut, această ultimă cerere are loc într-un moment în special dificil. Câteva state arabe care susţin poziţia palestiniană fac parte dintr-o coaliţie care se luptă cu grupul Statul Islamic în Irak şi Siria, şi Washingtonul se bazează pe cooperarea lor pentru ca această coaliţie să nu fie exclusiv vestică.

Încercând să evite o confruntare asupra rezoluţiei, Kerry l-a convocat luni pe premierul israelian Benjamin Netanyahu pentru o întâlnire de 3 ore în Roma. Kerry nu a făcut nicio declaraţie după întâlnire şi a plecat direct spre Paris unde s-a întâlnit cu miniştrii de externe ai Marii Britanii, Franţei, Germaniei şi cu reprezentanţii Uniunii Europene.

Marţi, în Londra, el a avut programată o întâlnire cu Saeb Erekat şi cu şeful Ligii Arabe, care a propus propria sa iniţiativă pentru pace.

Rezoluţia palestiniană cere Israelului să se retragă la linia verde stabilită înainte de războiul din 1967, ceea ce ar face ca zeci de mii de colonişti israelieni să se afle pe teritoriul palestinian.

Ultima rundă a încercărilor de a însăila negocieri de pace, intermediată de Kerry, s-a prăbuşit în luna aprilie. Atât Statele Unite cât şi Israelul susţin că statalitatea palestiniană nu poate fi declarată unilateral sau forţată prin rezoluţii ONU, ci trebuie negociată cu Israelul.

Recent, parlamentele mai multor naţiuni europene au susţinut statalitatea palestiniană, deşi voturile lor sunt în mare parte simbolice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor