SUA, ONU şi UE cer investigarea uciderii ministrului palestinian

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon şi-a exprimat miercuri regretul faţă de uciderea unui ministru palestinian în timpul ciocnirilor dintre manifestanţii palestinieni şi poliţia israeliană şi a cerut autorităţilor israeliene să desfăşoare o investigaţie asupra incidentului din Cisiordania.
Ministrul palestinian Ziad Abu Ein se confruntă cu forţele de ordine israeliene în cadrul unui protest din Cisiordania, 10 decembrie 2014. (Captură Foto)
Andrei Popescu
11.12.2014

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon şi-a exprimat miercuri regretul faţă de uciderea unui ministru palestinian în timpul ciocnirilor dintre manifestanţii palestinieni şi poliţia israeliană şi a cerut autorităţilor israeliene să desfăşoare o investigaţie asupra incidentului din Cisiordania.

Ziad Abu Ein, care a condus un comitet palestinian ce se opunea obstacolelor de separare şi colonizării, a murit după ce a fost atacat de poliţiştii israelieni care se luptau cu un grup de manifestanţi în apropierea aşezării evreieşti Shilo. Manifestanţii au încercat să planteze măslini pe o parcelă de pământ care se temeau că va fi anexată pe neaşteptate.

Forţele Israeliene de Apărare au declarat că incidentul a fost declanşat de o ceartă în legătură cu locul plantării măslinilor. Un reprezentant al Departamentului de Coordonare a Activităţilor Guvernamentale în Teritorii l-a identificat pe ministrul palestinian şi a informat forţa militară aflată la faţa locului, a declarat un ofiţer israelian.

Ofiţerul a declarat că soldaţii au folosit grenade lacrimogene şi asurzitoare. Comentând înregistrarea video care arată un ofiţer al Patrulei de Graniţă sugrumându-l şi lovindu-l pe Abun Ein, ofiţerul a declarat că a văzut o lovitură, nu o sugrumare, adăugând că armata investighează materialul. De asemenea, armata verifică raportul martorilor oculari care au afirmat că ministrul a fost lovit cu patul unei arme, a mai declarat ofiţerul.

În contextul propunerilor din cadrul Consiliului de Securitate al ONU de a se stabili un termen limită în ceea ce priveşte ocupaţia Israelului sau finalizarea negocierilor, Ban a declarat că ONU cere tuturor părţilor să manifeste maximum de reţinere şi să evite amplificarea tensiunilor.

În luna octombrie, palestinienii au prezentat Consiliului o rezoluţie care defineşte termene limită stricte pentru ca Israelul să pună capăt ocupaţiei şi să desfiinţeze aşezările până în noiembrie 2016.

Şeful pentru politică externă din UE, Federica Mogherini, a susţinut într-o declaraţie că rapoartele privind utilizarea de forţă excesivă de către forţele israeliene este extrem de îngrijorătoare şi a cerut Israelului să desfăşoare o investigaţie imediată şi independentă.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a transmis un mesaj către Autoritatea Palestiniană prin delegatul său personal Isaac Molho, precizând că Israelul va investiga incidentul. Premierul a subliniat nevoia calmării situaţiei la sol şi de a se acţiona responsabil.

De asemenea, preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a anunţat trei zile de doliu şi a oprit toate contactele şi coordonările în sectorul securităţii cu Israelul. Abu Ein va fi înmormântat joi după ce i se va fce autopsia.

Abu Ein, membru proeminent al Consiliului Revoluţionar al Fatah, a participat la protestul din Cisiordania ca parte a luptei satelor palestiniene Turmusiya şi Al Mugheir împotriva aşezării ilegale Adei Ad, care a preluat controlul asupra pământului lor şi i-a împiedicat pe fermieri să îl cultive.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor