SUA înfrântă în Siria, Kerry la Moscova pentru a “întări cooperarea”

SUA l-a trimis joi pe Secretarul american de stat John Kerry la Moscova pentru a încerca o "cooperare" cu Rusia în privinţa problemei siriene. Pe fondul zonei no-fly impusă de Kremlin, după declaraţiile lui Kerry de săptămâna aceasta, care au abandonat, practic, grupuri de rebeli susţinute de SUA, înfrângerea administraţiei Obama în Orient pare mai copleşitoare ca niciodată
Preşedintele rus Vladimir Putin (st) îl primeşte la Moscova pe secretarul de stat american John Kerry, 14 iulie 2016. (Captură Foto)
Andrei Popescu
15.07.2016

Într-o schimbare neaşteptată de situaţie, secretarul de stat american John Kerry a sosit joi la Moscova pentru a obţine o cooperare rusă mai strânsă în războiul împotriva grupului jihadist Statul Islamic în Siria. Unii analişti consideră că este o schimbare dramatică a obiectivelor americane la sol, în timp ce alţii susţin că vizita este cea mai clară victorie diplomatică de până acum a preşedintelui rus Vladimir Putin în “noul război prin terţi” care se desfăşoară în Siria.

Este cea de-a doua vizită a lui Kerry la Moscova în acest an şi are loc în condiţiile în care relaţiile dintre SUA şi Kremlin s-au înrăutăţit: ambele tabere au expulzat diplomaţi; amplificarea manevrelor agresive ruseşti faţă de avioanele şi navele americane şi viceversa; nu se respectă acordul de încetare a ostilităţilor în Siria, unde Rusia a bombardat rebeli susţinuţi de SUA. În plus, relaţiile dintre Moscova şi Washington rămân tensionate şi datorită acţiunilor Rusiei în Ucraina sau datorită a ceea ce Kremlinul consideră a fi activităţi nejustificate ale NATO de-a lungul frontierelor ruseşti. Toate acestea au alimentat temerile că neînţelegerile s-ar putea transforma în confruntări, fie accidentale în Siria, fie ca urmare a unor calcule greşite în timpul întâlnirilor aeriene sau maritime din zona Baltică până în Marea Neagră.

Conform Washington Post, noua propunere a administraţiei Obama adresată Rusieei va duce la o cooperare profundă între armatele şi agenţiile de informaţii americane şi ruse şi la atacuri aeriene coordonate desfăşurate de avioanele americane şi ruseşti asupra rebelilor consideraţi a fi terorişti.

Administraţia Obama propune să se alăture Rusiei într-o campanie de bombardamente împotriva grupului Jabhat al-Nusra, filiala siriană a grupului Al-Qaeda, care mai este cunoscut sub numele de Frontul al-Nusra. Anterior s-a raportat că SUA a sugerat un nou centru de comandă şi control pentru coordonarea campaniei aeriene, care va cuprinde ofiţeri militari americani şi ruşi, oficiali ai spionajului şi experţi.

După cum a adăugat Washington Post, “propunerea va schimba în mod dramatic politica SUA în Siria prin direcţionarea unei părţi mai mari a puterii militare americane împotriva Jabhat al-Nusra care, spre deosebire de Statul Islamic, este concentrat pe lupta împotriva regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad. În timp ce acest lucru va extinde misiunile antitero americane în Siria, va oferi, de asemenea, un avantaj regimului lui Assad deoarece forţele rebele care i se opun vor fi slăbite. Planul reprezintă, de asemenea, o mare schimbare pentru politica SUA-Rusia şi va oferi preşedintelui rus Vladimir Putin ceea ce şi-a dorit de mult timp: relaţii militare mai apropiate cu SUA şi să reducă izolarea sa internaţională. Din acest motiv Pentagonul s-a opus iniţial planului”.

Totuşi, în ciuda a ceea ce pare să fie cea mai simbolică victorie de până acum a lui Putin de la începerea conflictului sirian, nu este clar că planul va fi acceptat de Putin. “Oficialii administraţiei atrag atenţia că încă nu a fost luată o decizie finală şi nu s-a încheiat un acord oficial între cele două ţări.”

“Planul JIG ar trebui să permită coordonarea între participanţi pentru a desfăşura operaţiuni militare împotriva” Jabhat al-Nusra, susţine textul documentului. În primul rând, SUA şi Rusia vor schimba informaţii. Apoi, dacă ambele guverne sunt de acord, “participanţii ar trebui să coordoneze procedurile pentru a permite operaţiuni integrate”.

Misiunea iniţială prevede ca SUA şi Rusia să stabilească împreună ţintele pentru Jabhat al-Nusra şi Statul Islamic şi apoi să decidă misiunile pentru cele două forţe aeriene. Ulterior, dacă cele două guverne sunt de acord, forţele lor aeriene ar putea începe “operaţiuni integrate” care includ asistarea reciprocă în luptă.

În schimbul ajutorului american împotriva al-Nusra, ruşii vor trebui să îşi limiteze loviturile aeriene asupra ţintelor stabilite de cele două părţi şi, în plus, trebuie să se asigure că forţa aeriană siriană se va retrage şi nu va bombarda ţinte în “zonele desemnate” asupra cărora s-a căzut de acord.

Între timp, mulţi diplomaţi americani sunt furioşi pe această ramură de măslin neaşteptată: “Nu este clar de ce secretarul de stat consideră că poate convinge ruşii să susţină obiectivele administraţiei [Obama] în Siria”, a declarat un oficial al spionajului american, citat de Reuters. Alţi ofiţeri ai serviciului american de informaţii sunt nemulţumiţi de deschiderile continue ale administraţiei faţă de Rusia, parţial deoarece susţin că ruşii ştiau că cele două tabere rebele pe care le-au bombardat în această săptămână erau la mare distanţă de luptătorii Statului Islamic şi găzduiau rebeli susţinuţi de SUA sau familiile lor.

Dar cea mai mare concesie făcută de SUA va fi recunoaşterea faptului că Assad poate rămâne la putere. Analiştii consideră că întregul război sirian şi crearea grupului Statul Islamic în primul rând au fost un pretext pentru răsturnarea preşedintelui sirian. Totuşi, nimeni din SUA nu a prevăzut răspunsul dur al ruşilor, care l-au menţinut pe Assad la putere în ultimii trei ani.

Unul dintre oficiali a comentat în condiţii de anonimat că ruşii doresc o înţelegere care îl va menţine la conducerea ţării pe preşedintele sirian Assad sau pe vreun înlocuitor acceptabil al acestuia.

“Preşedintele a declarat că Assad trebuie să plece şi aliaţii noştri, în special saudiţii, ţin cu tărie la acea poziţie. De fapt, ei continuă să ne întrebe de ce ne dăm bine pe lângă Moscova”. Assad a susţinut într-un interviu difuzat joi că Vladimir Putin nu a discutat niciodată cu el despre demisia sa, în ciuda presiunilor venite dinspre Washington în acest sens.

“Cred, sincer, că vizita [lui Kerry la Moscova] este un microcosmos de confuzie în privinţa politicii americane faţă de Rusia”, a afirmat Heather Conley, directoare a Programului European la think tank-ul Center for Strategic and Internaţional Studies din Washington. “Este un capital politic imens să trimiţi un secretar de stat dacă nu ştii clar ce vrei să obţii ”, a declarat ea pentru Reuters.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor