Pentagonul se opune planului lui Obama de a creşte cooperarea militară cu Rusia în Siria

O propunere recentă făcute de administraţia Obama preşedintelui rus, în vederea consolidării cooperării între forţele militare ale celor două state în Siria, întâmpină o opoziţie semnificativă din partea mai multor oficiali americani ai apărării.
Preşedintele american Barack Obama.
Preşedintele american Barack Obama. (Captură Foto)

Oficialii de la Pentagon se opun planului administraţiei preşedintelui Barack Obama de a consolida cooperarea militară între SUA şi Rusia în lupta împotriva grupurilor teroriste în Siria.

SUA a trimis o propunere preşedintelui rus Vladimir Putin în urmă cu aproximativ două săptămâni care ar mandata armata să schimbe informaţii cu Rusia în privinţa unor ţinte specifice în Siria. În schimb, Moscova ar trebui să pună capăt atacurilor aeriene asupra rebelilor sirieni susţinuţi de SUA.

Astăzi urmează ca secretarul de stat John Kerry să se întâlnească cu Putin pentru a discuta planul.

Un oficial american al apărării a declarat miercuri pentru Daily Beast că Pentagonul încearcă deja să limiteze eforturile de coordonare şi cantitatea de informaţii schimbată între Washington şi Moscova.

Doi oficiali ai apărării americane au precizat că nu se poate avea încredere că ruşii vor onora vreun pact între cele două naţiuni. Ei prevăd că Moscova va folosi acordul pentru a întări regimul liderului sirian Bashar al-Assad slăbind în acelaşi timp grupurile luptătorilor rebeli sirieni, dintre care mulţi sunt susţinuţi de forţele americane.

Ruşii au urmărit de ceva timp să obţină o colaborare cu armata americană împotriva grupului Jabhat al-Nusra, aripa grupării Al-Qaeda în Siria. Grupul al-Nusra atacă în principal forţele regimului Assad, care este un aliat al Moscovei.

Unii oficiali americani ai apărării sceptici în privinţa propunerii susţinute de Obama şi Kerry au declarat că forţele ruseşti au desfăşurat atacuri împotriva rebelilor susţinuţi de SUA chiar luna trecută.

Mai mult, armata rusă a încercat să recruteze rebelii sirieni aliaţi cu SUA pentru a se alătura taberei sale în conflictul sirian.

Secretarul american al apărării Ashton Carter s-a opus iniţial propunerii, dar luna trecută a decis în cele din urmă să o susţină în mijlocul unor presiuni venite de la Casa Albă.