Siria: Kerry o comite. Dă la lei două grupuri anti-Assad la presiunea Rusiei

Situaţia grupurilor rebele din Siria pare să se schimbe în condiţiile în care SUA încearcă pe moment o politică de apropiere faţă de Rusia în războiul sirian. Dacă la început şi-a exprimat suportul pentru grupurile rebele siriene, acum SUA pare să întoarcă spatele în cazul a cel puţin două dintre ele.
Secretarul american de stat John Kerry (BRENDAN SMIALOWSKI/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
13.07.2016

Departamentul de Stat american aparent încearcă să retracteze comentariile făcute de secretarul de stat John Kerry despre Siria în timpul unui eveniment desfăşurat luna trecută în Aspen, Colorado.

Când a fost întrebat despre strategia americană împotriva grupului jihadist Statul Islamic în Siria, Kerry a declarat că “cel mai important lucru, sincer, este să vedem dacă putem ajunge la o înţelegere cu ruşii în privinţa modului în care putem să rezolvăm treaba cu Daesh sau al-Nusrah”. El a făcut referire la Statul Islamic, care este cunoscut şi sub numele de ISIS, ISIL sau Daesh, şi la grupul Jabbat al-Nusra, o filială în Siria a grupului Al-Qaeda.

Apoi, Kerry a caracterizat două alte grupuri rebele siriene, Jaysh al-Islam şi Ahrar al-Sham, ca “subgrupuri” ale Daesh şi Nusra.

Este adevărat că grupurile rebele din Siria ce luptă împotriva forţelor loiale preşedintelui sirian Bashar al-Assad uneori îşi coordonează sau schimbă alianţele datorită necesităţii de îmbunătăţire a şanselor pe câmpul de luptă. Nusra şi Ahrar al-Sham sunt membri ai alianţei militare anti-Assad Jaysh al-Fateh (Armata Cuceririi), care acum controlează majoritatea provinciei Idlib.

Totuşi, nici Jaysh al-Islam şi nici Ahrar al-Sham nu sunt etichetate de ONU drept organizaţii teroriste. Ambele au declarat că se opun grupul jihadist Statul Islamic. Şi niciunul dintre cele două grupuri nu este îndatorat grupului Nusra sau nu primesc ordine de la acesta.

Rusia a intervenit în Siria în sprijinul aliatului său, Assad, la sfârşitul lui septembrie 2015. De atunci, Moscova a presat ONU să includă grupurile Jaysh al-Islam şi Ahrar al-Sham – care s-au opus cu tărie lui Assad – pe lista organizaţiilor teroriste. Rusia a urmărit acest lucru din motive politice şi pentru a-şi justifica atacurile continue asupra unor zone unde Statul Islamic are o prezenţă nesemnificativă sau inexistentă.

Jaysh al-Islam, care este susţinut de Arabia Saudită, este unul dintre cele mai importante grupuri rebele din Siria, cu o prezenţă uimitoare în estul capitalei siriene Damasc. Mohammed Alloush, o figură importantă în Jaysh al-Islam, a fost negociatorul şef al Înaltului Comitet de Negocieri înainte să demisioneze în luna mai invocând lipsa progresului în ceea ce priveşte problemele umanitare.

O lovitură aeriană rusească l-a vizat şi ucis pe liderul grupului Jaysh al-Islam, Zahran Alloush, în satul Utaya, la est de Damasc, în decembrie 2015.

Nu ar fi pentru prima dată când administraţia Obama ar urmări o politică mai apropiată de Rusia în Siria într-un moment politic sensibil.

În condiţiile unui armistiţiu la nivel naţional intermediat la sfârşitul lunii februarie de SUA şi Rusia, colonelul armatei americane Steve Warren, la acea vreme purtător de cuvânt al Operaţiunii Inherent Resolve în Irak, a fost întrebat dacă loviturile aeriene ruseşti din Alep – care a devenit la sfârşitul anului trecut epicentrul războiului sirian – demonstrează că Moscova se pregăteşte să pună capăt acordului de încetare a ostilităţilor.

Dar, decizia lui John Kerry de a indica faptul că este de acord cu descrierea rusească a Jaysh al-Islam şi Ahrar al-Sham ca organizaţii teroriste trimite semnale amestecate – fie către rebelii sirieni fie către aliaţii politici – în privinţa angajamentului Washingtonului faţă de opoziţia pe care susţine că o sprijină.

Jurnalistul sirian Ibrahim Hamidi a scris în ziarul arab Al-Hayat că diplomaţii europeni sunt neliniştiţi în legătură cu ceea ce ei percep a fi o discuţie bilaterală între SUA şi Rusia care este dincolo de înţelesul lor şi sunt implicaţi în discuţii intense în privinţa modului în care ar putea controla graba administraţiei Obama de a se apropia, aparent, de poziţia ruşilor în Siria.

Şi rebelii ar fi îngrijoraţi dacă noua cooperare a Washingtonului cu ruşii ar putea însemna înlăturarea grupului Jaysh al-Fateh, “lucru care ar deschide calea unei victorii a regimului şi refacerea acestuia cu ajutorul rusesc”, a adăugat Hamidi.

În orice caz, analiştii sunt de acord că afirmaţiile lui Kerry au pus în aceeaşi oală în mod bizar – şi incorect – cinci grupuri rebele siriene diferite care sunt fie aliaţi militari fie în competiţie unul cu celălalt.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor