SUA ia în considerare interzicerea laptopurilor în toate zborurile internaţionale

Secretarul american al securităţii interne a declarat că intenţionează să interzică prezenţa laptopurilor în toate zborurile internaţionale care ajung sau pleacă din SUA. John Kelly a adăugat că există indicii ale unei “ameninţări reale”.
John Kelly, secretarul american pentru securitate internă. (Drew Angerer/Getty Images)
Andrei Popescu
29.05.2017

John Kelly, secretarul american pentru securitate internă, a făcut comentariile în timpul weekend-ului Memorial Day – una dintre cele mai aglomerate perioade pentru călătorii în SUA. Kelly a declarat că teroriştii sunt “obsedaţi” de ideea “doborârii unui avion în timpul zborului – în special a unui avion american dacă este plin în principal cu cetăţeni americani”.

“Există o ameninţare reală la adresa aviaţiei”, a declarat Kelly reţelei de televiziune Fox News la mai puţin de o săptămână după atacul sinucigaş cu bombă care a avut loc la finalul unui concert al artistei Ariana Grande în Manchester, Marea Britanie.

Este de menţionat faptul că Marea Britanie a ridicat de atunci nivelul de securitate la cel mai înalt punct din ultimii 10 ani, având în vedere posibilitatea ca alte atacuri să fi fost planificate în special asupra centrelor de transport public, precum staţii de tren sau aeroporturi.

Săptămâna trecută, secretarul american Kelly s-a întâlnit deja cu mai mulţi oficiali ai Comisiei Europene în Bruxelles pentru a discuta despre detaliile suplimentare ale unei posibile interdicţii a laptopurilor în interiorul avioanelor. Totuşi, industria transporturilor aeriene a adoptat deja o poziţie foarte critică privind această idee.

Extinderea unei interdicţii existente

Această propunere ar putea extinde în mod dramatic o interdicţie anunţată în luna martie ce afectează în prezent aproximativ 50 de zboruri zilnice din 10 oraşe ale lumii – în principal din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord. Interdicţia actuală a fost aparent aplicată din cauza temerilor legate de posibilitatea unor atacuri teroriste şi a altor riscuri asociate cu această ameninţare. Ţările care sunt afectate de interdicţia curentă sunt Turcia, Iordania, Egipt, Arabia Saudită, Kuweit, Qatar, Emiratele Arabe Unite şi Maroc.

Călătorilor din aceste destinaţii le este interzis să aducă laptopuri, tablete şi alte câteva tipuri de dispozitive electronice în bagajele de mână – indiferent de naţionalitatea călătorilor. Dispozitivele electronice mai mari decât un smartphone trebuie să fie înregistrate şi transportate în cala curselor aeriene respective. Unele dintre companiile aeriene afectate de interdicţie au încercat să implementeze anumite soluţii la această situaţie, în special pentru călătorii la clasa business, precum punerea de laptopuri gratuite la dispoziţia persoanelor afectate.

O interdicţie care va viza toate zborurile internaţionale probabil va urma un tipar similar.

De asemenea, Uniunea Europeană se pregăteşte să interzică păstrarea de dispozitive electronice în timpul zborului cu avionul, anunţând aeroporturile şi companiile aeriene să se aştepte la această posibilă regulă.

Oficiali SUA şi din UE s-au întâlnit recent la Bruxelles după ce s-a raportat că Departamentul american al Securităţii Interne ia în considerare extinderea interdicţiei privind dispozitivele electronice asupra zborurilor care ajung în SUA din ţările europene. Posibila interdicţie în Europa a îngrijorat companiile aeriene şi United, Delta, American Airlines, Lufthansa, British Airways şi Air France-KLM se numără printre companiile care ar putea fi afectate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor