Franţa prelungeşte starea de urgenţă în urma atacului cu bombă din Manchester

Guvernul francez a prelungit din nou starea de urgenţă din Franţa după ce un sinucigaş cu bombă a ucis 22 de persoane la sala de concerte Manchester Arena din oraşul britanic Manchester.
Noul preşedinte al Franţei, Emmanuel Macron.
Noul preşedinte al Franţei, Emmanuel Macron. (Getty Images)

Noul preşedinte al Franţei, Emmanuel Macron, a declarat că evenimentele din Marea Britanie arată că “ameninţarea teroristă este încă la un nivel ridicat în Europa”.

Starea de urgenţă care a fost anunţată după mai multe atacuri teroriste pe teritoriul francez - în locaţii care includ şi sala de concerte Bataclan din capitala ţării - va rămâne în vigoare după mai multe prelungiri.

În noiembrie 2015, membri ai grupului jihadist Statul Islamic au ucis 130 de persoane într-o serie de atacuri desfăşurate în Paris.

Recent, preşedintele Macron a declarat că atacul din Marea Britanie arată clar faptul că există în continuare un risc ridicat pentru restul Uniunii Europene.

El a declarat Consiliului francez al Apărării că este necesară menţinerea stării de urgenţă până în luna noiembrie a acestui an.

Conform unei declaraţii făcute de cabinetul prezidenţial, Macron a ordonat crearea unei forţe de lucru anti-Daesh, pe care doreşte să o instaleze la Palatul Elysee. Daesh este un alt nume sub care mai este cunoscut grupul jihadist Statul Islamic.

În plus, preşedintele francez “a cerut guvernului să propună măsuri pentru întărirea securităţii în faţa ameninţării teroriste”.

Luni, 22 de persoane au fost ucise şi câteva zeci au fost rănite la sala de concerte Manchester Arena, în timp ce oamenii ieşeau de la un concert al artistei Ariana Grande. Printre victime au fost copii, cel mai mic având 8 ani.

Acum, autorităţile britanice depun eforturi să afle dacă sinucigaşul cu bombă, Salman Abedi, un libian născut în Marea Britanie, a acţionat pe cont propriu.

Ministrul francez de Interne, Gerard Collomb, a declarat miercuri că serviciile de spionaj britanice şi franceze deţin informaţii că sinucigaşul în vârstă de 22 de ani a călătorit în Siria, deşi nu este clar dacă acesta a făcut parte dintr-o reţea mai mare de atacatori.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe