Poliţia britanică: Sinucigaşul cu bombă din Manchester a făcut parte dintr-o reţea teroristă
alte articole
Poliţia britanică a arestat miercuri seară şapte persoane ce au legătură cu atacul terorist de la sala de concerte Manchester Arena, confirmând că presupusul sinucigaş cu bombă Salman Abedi nu a acţionat pe cont propriu. Arestările au avut loc în condiţiile în care Londra a criticat autorităţile americane pentru divulgarea unor detalii cheie legate de atac.
Fratele mai mare al lui Salman s-a numărat printre cele şapte persoane, inclusiv o femeie, care au fost arestate în Marea Britanie după uciderea a 22 de persoane într-un atac cu bombă care a avut loc, luni, în oraşul britanic Manchester.
“Este foarte clar că ceea ce investigăm este o reţea”, a declarat Ian Hopkins, oficial al poliţiei din Manchester.
“În această seară am desfăşurat o razie la o adresă în Nuneaton, Warwickshire, şi am arestat un bărbat”, a susţinut poliţia din Manchester într-o declaraţie publicată miercuri.
Unul dintre suspecţi a transportat un pachet dubios în centrul oraşului Manchester. Într-o locaţie au fost găsiţi explozibili, a relatat publicaţia The Independent, citând surse din serviciul de securitate.
Trei membri de familie arestaţi
În această săptămână, poliţia libiană i-a arestat pe Hashim, fratele mai mic al lui Salman Abedi, şi pe tatăl lor, Ramadan. Hashim a declarat poliţiei libiene că el şi Salman erau membri ai grupului jihadist Statul Islamic.
“Fratele lui Salman Abedi era la curent cu toate detaliile atacului terorist”, a afirmat poliţia libiană într-o declaraţie.
Tatăl lor a negat că fiul său a avut legături cu atacul de luni, declarând pentru Associated Press: “Nu credem în uciderea oamenilor nevinovaţi. Noi nu suntem aşa”.
Poliţia l-a identificat pe Salman Abedi, în vârstă de 22 de ani, ca fiind atacatorul din Manchester Arena care s-a aruncat în aer la finalul concertului care avea loc, luni, în acea locaţie. Atacul s-a soldat cu 22 de morţi şi rănirea a peste 60 persoane.
Londra, furioasă din cauza scurgerilor de informaţii
La câteva ore după ce autorităţile britanice au criticat oficialii americani pentru divulgarea anumitor detalii privind cazul, publicaţia The New York Times a publicat imagini cu scena atacului.
Conducerea poliţiei britanice a precizat că scurgerile de informaţii subminează eforturile lor, iar ministrul de Interne Amber Rudd îi criticase anterior pe oficialii americani care au divulgat informaţiile.
O sursă guvernamentală a declarat pentru AFP: “Suntem furioşi. Este complet inacceptabil. Aceste imagini divulgate din interiorul sistemului american vor afecta victimele, familiile lor şi publicul larg”.
Premierul britanic Theresa May va discuta despre această problemă la următorul summit G20, a susţinut ziarul The Guardian.
Analiza imaginilor publicate de New York Times a dezvăluit că bomba a fost probabil un dispozitiv sofisticat plasat în interiorul unui rucsac, existând unele indicii privind un ajutor din afară.
Marţi seara, guvernul britanic a ridicat nivelul oficial al ameninţării teroriste la “critic”, însemnând că un nou atac este iminent. Acesta este cel mai ridicat nivel de ameninţare teroristă din Marea Britanie în peste un deceniu.
Ministrul britanic de Interne, Amber Rudd, a declarat că Abedi s-a întors recent în Marea Britanie din Libia, deşi a refuzat să ofere alte detalii privind călătoria atacatorului.
Rudd a mai precizat că aproximativ 3.800 de soldaţi ar putea fi trimişi în ţară pentru a patrula pe străzi şi pentru a păzi locaţiile importante, precum Palatul Buckingham şi reşedinţa premierului de pe Downing Street în Londra. De fapt, aproximativ 1.000 de soldaţi au fost deja desfăşuraţi iniţial în capitala britanică.