Motoarele de căutare şi smartphone-urile ne afecteaza grav memoria

Internetul şi smartphone-urile sunt un fenomen relativ nou, iar oamenii de ştiinţă încă fac eforturi să înţeleagă modul în care ele ne-ar putea afecta psihicul.
Prezentare şi lansare smartphone cu zoom optic de 10x. 01 august 2013 (Epoch Times România)
Mădălina Crăciun
01.05.2017

David Emm, coordonatorul cercetării în domeniul securităţii la Kaspersky Lab, susţine: “Trebuie să înţelegem implicaţiile pe termen lung ale acestor lucruri (Internetul şi smartphone-urile - n.r) pentru modul în care ne amintim şi cum ne protejăm aceste amintiri”.

Cercetătorii Kaspersky Lab au condus un studiu efectuat pe 6.000 de persoane cu vârste cuprinse între 16-55 de ani, în şase ţări europene, pentru a le testa memoria.

Rezultatele studiului arată că sub 50% dintre cei care au participat la sondaj au declarat că nu îşi aduc aminte numărul de telefon al partenerului lor, iar 71 la sută dintre persoanele ce au copii nu îşi pot aminti numărul de telefon al acestora.

De asemenea, peste jumătate dintre participanţii la sondaj cu vârste între 16-24 de ani susţin că smartphone-ul lor conţine toate informaţiile de care au nevoie.

“Numerele de telefon ale persoanelor foarte apropiate nouă sunt acum disponibile doar printr-un clic – astfel că nu ne mai obosim să memorăm aceste detalii”, a declarat David Emm.

Dr. Kathryn Mills, de la Institutul de Neuroştiinţa Cognitivă, din cadrul University College London, a declarat că: “Dependenţa de dispozitivele digitale şi încrederea pe care ne-o punem în ele poate fi asemănată cu o relaţie umană”.

“Sentimentele sunt stabilite în acelaşi mod – prin experienţă”.

“Experienţa repetată cu o persoană de încredere construieşte o "schemă" sau o asociaţie relativă la acel individ în memorie, spunându-ne că putem depinde de această persoană”.

„Dacă un dispozitiv digital este în continuu de încredere, atunci vom construi acest lucru în schema noastră despre acest dispozitiv.“

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor