Miniştrii UE extind sancţiunile economice împotriva Rusiei pentru alte 6 luni

Soldaţi separatişti pro-ruşi stau de pază la un punct de control în Doneţk, 23 aprilie 2015.
Soldaţi separatişti pro-ruşi stau de pază la un punct de control în Doneţk, 23 aprilie 2015. (Captură Foto)

Miniştrii de externe ai Uniunii Europene au prelungit luni sancţiunile economice împotriva Rusiei până la 31 ianuarie 2016, menţinând astfel presiunea asupra Moscovei ca aceasta să ajute la rezolvarea conflictului ucrainean, conform Moscow Times.

Miniştrii, care s-au întâlnit în Luxemburg, au căzut de acord asupra unei prelungiri cu şase luni a sancţiunilor, care au fost “introduse ca răspuns la rolul destabilizator al Rusiei în estul Ucrainei”, conform unei declaraţii UE.

De altfel, miniştrii au ratificat luni o decizie luată de oficialii europeni săptămâna trecută.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat săptămâna trecută că reacţia Rusiei la decizia UE va fi bazată pe “principiul reciprocităţii”, sugerând că Moscova va prelungi contra-sancţiunile sale, care includ o interdicţie asupra importurilor alimentare occidentale.

Sancţiunile asupra sectoarelor ruseşti ale energiei, apărării şi finanţelor, iniţial impuse în iulie 2014 pe o perioadă de un an, au reprezentat cel mai dur răspuns al UE la anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova şi la ceea ce UE şi Kievul susţin că ar fi un suport continuu al Rusiei pentru rebelii separatişti din estul Ucrainei.

Liderii UE au căzut de acord în luna martie ca sancţiunile economice împotriva Rusiei să rămână în picioare atâta timp cât acordul de pace semnat la Minsk în 12 februarie nu va fi implementat pe deplin, dar au amânat oficializarea prelungirii acestor sancţiuni.

Acordul de la Minsk stabileşte un termen limită de un an ca Ucraina să îşi recâştige controlul deplin asupra graniţei sale, un obiectiv asupra căruia UE insistă cu tărie. Totuşi, luptele, care au scăzut în intensitate din luna februarie dar care au continuat să aibă loc sporadic, s-au intensificat recent în estul Ucrainei în ciuda acordului, generând temeri că înţelegerea va cădea.

Tensiunile dintre Rusia şi Occident s-au amplificat şi mai mult după ce preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat săptămâna trecută că extinde arsenalul nuclear rusesc cu 40 de rachete balistice intercontinentale noi ca răspuns la planurile Pentagonului de a staţiona echipament militar greu în estul Europei.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe