SBU: Consulul interimar rus din Odesa a fost declarat persona non grata

Vasil Hritsak, şeful Serviciul Ucrainean de Securitate (SBU).
Vasil Hritsak, şeful Serviciul Ucrainean de Securitate (SBU). (Captură Foto)

Ministerul ucrainean de Externe l-a declarat pe consulul interimar al Federaţiei Ruse în Odesa drept “persona non grata”, a raportat vineri dimineaţă serviciul de presă al SBU (Serviciul de Securitate al Ucrainei).

“În conformitate cu Articolul 23 al Convenţiei de la Viena asupra Relaţiilor Consulare, Ministerul ucrainean de Externe a transmis părţii ruse o notificare, în baza căreia consulul general interimar al Federaţiei Ruse în Odesa [trebuie] să părăsească de urgenţă teritoriul ţării noastre”, susţine raportul.

Vasil Hritsak, şeful SBU, a declarat că această decizie a fost luată datorită faptului că activităţile consulului sunt incompatibile cu activităţile diplomatice şi datorită unor încălcări ale convenţiei mai sus menţionate.

El a declarat că SBU va continua să identifice străinii care lucrează împotriva Ucrainei sub acoperirea statutului lor.

Diplomatul rus a părăsit deja Ucraina.

Relaţiile dintre Occident şi Rusia s-au deteriorat puternic după ce Moscova a anexat peninsula ucraineană Crimeea.

În plus, Ucraina şi aliaţii săi occidentali acuză Moscova de susţinerea rebelilor separatişti care se luptă în estul Ucrainei cu trupele guvernamentale ucrainene. Rusia neagă cu tărie aceste acuzaţii, în pofida faptului că în 16 mai forţele ucrainene au capturat doi luptători ruşi în regiunea separatistă Lugansk, iar aceştia au confirmat ulterior că activau în trupele ruse şi că în momentul capturării lor se aflau în misiune pe teritoriul ucrainean.

Tensiunile dintre Rusia şi Occident s-au amplificat şi mai mult după ce liderul rus Vladimir Putin a anunţat, luna trecută, că va extinde arsenalul nuclear rusesc cu 40 de rachete balistice intercontinentale noi, ca răspuns la planurile Pentagonului de a staţiona echipament militar greu în estul Europei.

Conform datelor ONU, conflictul din estul Ucrainei a produs până acum peste 6.500 de morţi.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe