SUA extinde lista de sancţiuni împotriva ruşilor şi ucrainenilor

SUA a adăugat aproximativ 36 de persoane şi companii pe lista sa de sancţiuni pentru activităţi care au legătură directă sau indirectă cu conflictul din estul Ucrainei şi cu anexarea peninsulei ucrainene Crimeea.
Soldat ucrainean în apropiere de satul Troitske din regiunea Lugansk, estul Ucrainei, 20 august 2015.
Soldat ucrainean în apropiere de satul Troitske din regiunea Lugansk, estul Ucrainei, 20 august 2015. (Captură Foto)

Kremlinul a reacţionat prompt la anunţul de marţi, ameninţând că va lua contramăsuri nespecificate.

Acţiunea SUA a avut loc la o zi după ce Uniunea Europeană a decis să prelungească propriile sancţiuni împotriva Rusiei cu alte şase luni.

Lista publicată de Departamentul american al Trezoreriei include câteva companii conectate cu oameni de afaceri ruşi, care au legături apropiate cu preşedintele rus Vladimir Putin. Printre aceşti oameni de afaceri se numără şi Ghennadi Timcenko, un proeminent comerciant de gaz rusesc, şi Arkadi şi Boris Rotenberg, doi fraţi care au fost parteneri de Judo ai preşedintelui rus şi care controlează mai multe conglomerate industriale despre care se crede că valorează miliarde de dolari.

Conform unei declaraţii care însoţea lista, sancţiunile, care au fost impuse după ce Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014, vor fi uşurate doar atunci când Rusia va respecta acordul de pace semnat la Minsk.

Acest acord prevede, printre altele, “ca Ucraina să poată avea controlul asupra zonei sale de graniţă cu Rusia”, susţine RFE/RL.

Câţiva oficiali de rang înalt din autoproclamatele “republici populare” Doneţk şi Lugansk, regiuni din estul Ucrainei aflate în cea mai mare parte sub controlul separatiştilor pro-ruşi, au fost vizaţi în noua listă, inclusiv Serghei Tsiplakov şi Vasili Nikitin, care şi-au asumat titlurile de premier şi vicepremier al “Republicii Populare Lugansk”.

În plus, Departamentul Trezoreriei a extins lista de sancţiuni împotriva foştilor oficiali ucraineni care au avut legătură cu fostul guvern al lui Viktor Ianukovici, care a fost alungat de la putere în februarie 2014, după câteva luni de proteste stradale masive din Kiev.

Una dintre persoanele adăugate este Vitali Zaharcenko, fostul ministru de Interne despre care Departamentul american al Trezoreriei a declarat că a dat ordin poliţiei să tragă asupra manifestanţilor în timpul protestelor din 2014.

Pe listă au fost incluse şi câteva filiale ale unor companii de stat ruseşti, inclusiv băncile VTB şi Sberbank, dar şi Rostec, un conglomerat care include multe firme de apărare ruseşti.

Din Crimeea, care a fost blocată economic de Ucraina şi pe care Rusia se străduieşte să o integreze în economia sa, trei fabrici de vin au fost vizate a fi incluse pe listă, precum şi un studio de film, o statiune şi mai multe bănci.

Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului, a declarat agenţiilor ruse de ştiri că Moscova ia în considerare contramăsuri ca răspuns la extinderea sancţiunilor americane.

“Aceasta este o continuare a liniei neprietenoase împotriva Rusiei, care merge împotriva logicii”, l-a citat TASS afirmând. “Aceasta este o continuare a liniei care are efecte devastatoare asupra relaţiilor bilaterale”, a mai adăugat premierul rus.

Peste 9.000 de persoane au fost ucise începând cu aprilie 2014 în luptele din estul Ucrainei dintre forţele guvernamentale ucrainene şi separatiştii pro-ruşi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe