Putin: Moscova nu va abandona ruşii din Ucraina

Preşedintele rus Vladimir Putin susţine că guvernul său va lua măsurile necesare pentru a proteja cetăţenii ruşi din estul Ucrainei în faţa ameninţării prezentate de naţionaliştii ucraineni din regiune.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Captură Foto)
Andrei Popescu
21.12.2015

“Acţionăm doar pe baza unui singur lucru: nu putem să abandonăm oamenii care locuiesc în sud-estul ţării în mâinile naţionaliştilor”, a declarat Putin într-un program documentar, fiind citat duminică de agenţia de ştiri RIA Novosti.

Regiunile estice ale Ucrainei au fost zguduite de un conflict sângeros între trupele guvernamentale şi forţele separatiste pro-ruse începând cu aprilie 2014.

Rusia susţine că etnicii ruşi şi ucrainenii care vorbesc limba rusă în regiune înfruntă ameninţarea naţionaliştilor ucraineni.

Biroul ONU pentru drepturile omului a declarat la începutul acestei luni că peste 9.000 de oameni, inclusiv civili şi soldaţi, au fost ucişi şi alţii peste 20.700 au fost răniţi până acum în acest conflict.

Conflictul a izbucnit la o lună după ce Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea, mişcare pe care a făcut-o după ce fostul preşedinte ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici a fost înlăturat de la putere la începutul lui 2014.

Decizia lui Ianukovici de a se opune semnării unui acord de asociere cu Uniunea Europeană în favoarea unor legături mai strânse cu Moscova a declanşat protestele violente din Piaţa Maidan din Kiev. Protestele au dus în cele din urmă la răsturnarea regimului său, marcând începutul unui conflict între noul guvern din Kiev şi separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei.

Rusia a ales să îi sprijine pe separatiştii din est şi să anexeze Crimeea în martie 2014, fapt ce i-a atras o serie de sancţiuni din partea Occidentului. Kievul şi aliaţii săi vestici afirmă că Rusia i-a ajutat pe separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei atât cu arme cât şi cu soldaţi, acuzaţie negată de Kremlin în ciuda dovezilor pe care Occidentul susţine că le are.

Despre arme nucleare

În documentar, Putin a discutat şi despre faptul că Moscova va continua să îşi modernizeze armele nucleare ca un factor de descurajare şi securitate împotriva armelor nucleare americane care sunt staţionate în Europa.

Generalul Valeri Gherasimov, şeful Statului Major al Forţelor Armate Ruseşti, a declarat în Moscova că programul de extindere a achiziţionărilor de armament, care va dura până în 2021, va duce la o creştere de nu mai puţin 70% a segmentului de arme şi echipamente militare moderne.

În acest context, general-locotenentul Ben Hodges din armata SUA, a descris recent o imagine dezolantă a tensiunilor şi stării de pregătire militară în Europa, adăugând că în ciuda efortului continuu din partea SUA şi naţiunilor aliate, capabilităţile ruseşti în regiune rămân o ameninţare foarte reală.

În prezent există 30.000 de soldaţi americani în Europa care sunt implicaţi, prin rotaţie, în exerciţii militare multinaţionale, precum Trident Juncture care a avut loc în acest an, conform Business Insider.

În mod specific, Hodges s-a referit la enclava rusă Kaliningrad din zona baltică şi rachetele lor anti-nave ca fiind foarte capabile să oprească intrarea forţelor conduse de SUA în Marea Baltică.

Hodges a menţionat, de asemenea, că aproximativ 25.000 de soldaţi ruşi sunt staţionaţi ilegal în peninsula Crimeea, fiind însoţiţi de o apărare antiaeriană semnificativă şi de Flota rusească din Marea Neagră. “Ei au abilitatea de a submina cu adevărat accesul în Marea Neagră”, a adăugat generalul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor