Rusia vrea să dea Ucraina în judecată pentru o datorie de 3 miliarde

Premierul rus Dmitri Medvedev a ordonat guvernului său să pregătească un proces împotriva Ucrainei pentru neplata unei datorii de 3 miliarde de dolari.
Dmitri Medvedev se consultă cu Vladimir Putin la Kremlin, 24 decembrie 2014
Dmitri Medvedev se consultă cu Vladimir Putin la Kremlin, 24 decembrie 2014 (DMITRY ASTAKHOV/AFP/Getty Images)

Ucraina a eşuat să ramburseze împrumutul şi nici nu plănuieşte să o facă, judecând după declaraţiile oficiale ale Kievului, a susţinut luni Medvedev la o întâlnire guvernamentală. Rusia se aşteaptă la o rambursare deplină, “inclusiv, evident, a penalizărilor acumulate de către tabăra ucraineană”, care este implicată în “manipularea şi încălcarea obligaţiilor sale internaţionale”, a declarat acesta.

Rusia va impune, de asemenea, contra-sancţiuni datorită acordului de comerţ liber încheiat de Ucraina cu Uniunea Europeană, urmând ca aceste sancţiuni să intre în vigoare începând cu 1 ianuarie, a susţinut Medvedev. Astfel, Ucraina îşi va pierde statutul comercial favorizat cu Rusia la acea dată şi taxele standard vor fi aplicate produselor ucrainene care pătrund pe piaţa rusească, a mai precizat premierul rus.

Ucraina a impus vineri un moratoriu asupra rambursării euro-obligaţiunilor, plată care trebuia efectuată în 20 decembrie, apropiind astfel disputa cu preşedintele rus Vladimir Putin de o bătălie în sala de tribunal. Putin a cumpărat obligaţiunile în decembrie 2013 în cadrul unui program nereuşit de salvare financiară semnat cu fostul preşedinte ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici, la câteva săptămâni înainte ca acesta să fie alungat de la putere de către manifestanţii pro-Europa. Actualul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko a declarat la începutul anului că programul respectiv reprezintă o “mită” şi a respins cererile lui Putin de rambursare a obligaţiunilor.

Tribunalul londonez

Obligaţiunile ucrainene au devenit un punct central în deteriorarea relaţiilor dintre foştii vecini sovietici, agravare cauzată de anexarea de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea în martie 2014 şi de implicarea Moscovei în conflictul separatiştilor care a izbucnit în estul Ucrainei în aprilie 2014.

La rândul ei, Rusia a refuzat să accepte cererile Ucrainei pentru o restructurare a datoriei, susţinând că este vorba de o datorie suverană.

În cazul în care este intentat, cazul va fi audiat în Londra deoarece acordul a fost realizat pe baza legii britanice. De asemenea, cele două părţi vor putea folosi Curtea de Arbitraj Internaţional din Londra, o curte preferată de fostele state sovietice deoarece arbitrajul este mai rapid şi mai discret.

Rusia şi Ucraina au afirmat că doresc să ajungă la un acord în afara curţii. Ministrul ucrainean de Finanţe Natalie Jaresko a susţinut vineri că ea speră că se va putea ajunge la un acord fără să se recurgă la o bătălie juridică. În 15 decembrie, aceasta a declarat că cele două părţi se află zilnic în contact prin intermediari din Germania, un jucător cheie în medierea fragilului acord de încetare a focului care este în prezent în vigoare în estul Ucrainei.

Ministrul rus al Finanţelor Anton Siluanov a declarat sâmbătă că Rusia se aşteaptă la o achitare deplină a datoriei şi că va aştepta până anul viitor pentru a începe un proces.

Chiar dacă este găsită o soluţie diplomatică, Franklin Templeton, cel mai mare investitor al Ucrainei, şi alţi deţinători de obligaţiuni vor trebui să o aprobe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe