SUA examinează programele de securitate Kaspersky

Invocând temeri legate de securitate şi pe fondul acuzaţiilor nedovedite că Rusia a interferat cu alegerile prezidenţiale americane din 2016, SUA a anunţat că va examina utilizarea produselor Kaspersky Lab, o companie rusă specializată în securitate cibernetică.
(Getty Images)
Andrei Popescu
12.05.2017

Washingtonul a declarat că examinează programele companiei ruseşti Kaspersky Lab, folosite în ţară, din cauza temerilor că, prin aceste produse, Moscova ar putea ataca sistemele de calculatoare din Statele Unite.

Vincent Stewart, directorul DIA (Defense Intelligence Agency), a declarat, joi, unei comisii a Senatului SUA că “monitorizăm Kaspersky” şi programele lor.

El a adăugat, că “din câte ştiu, niciun program Kaspersky nu există pe reţelele [DIA]”, deşi este posibil ca un astfel de program să fie utilizat de contractorii din sectorul informaţional.

Mass media americană a precizat în această săptămână că unii oficiali au devenit îngrijoraţi de faptul că spionii ruşi ar putea folosi programul Kaspersky pentru a spiona cetăţeni americani sau pentru a sabota sistemele de calculatoare americane.

Produsele Kaspersky Lab sunt larg folosite în SUA, în locuinţe, companii şi agenţii guvernamentale. Compania are contracte cu Biroul Federal al Închisorilor şi cu anumite segmente ale Departamentului Apărării.

Kaspersky a negat acuzaţiile privind posibilele legături dintre companie şi guvernul rus sau potenţialele pericole la adresa securităţii.

“Karspersky Lab este disponibil să ajute toate organizaţiile guvernamentale îngrijorate de orice fel de investigaţii aflate în derulare. Compania consideră că o examinare mai profundă a Kaspersky Lab va confirma că aceste acuzaţii sunt nefondate”, a declarat compania pe website-ul său.

Oficiali ai Departamentului american al Securităţii Interne, au declarat joi că preşedintele Donald Trump a semnat un ordin executiv pentru a consolida securitatea cibernetică a administraţiei SUA, deşi detaliile ordinului nu au fost făcute publice imediat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor