Directorul interimar al FBI: Investigaţiile legate de Rusia nu vor fi oprite

Directorul interimar al FBI a declarat că nu se va încerca stânjenirea investigaţiilor biroului privind amestecul Rusiei în alegerile prezidenţiale americane de anul trecut şi legăturile dintre oficiali ruşi şi asociaţi ai preşedintelui Trump.
Directorul intermediar al FBI, Andrew McCabe. (Jim Watson/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
12.05.2017

Andrew McCabe, directorul interimar al FBI, s-a adresat joi Comisiei de Informaţii a Senatului SUA, la două zile după ce preşedintele american Donald Trump l-a destituit pe directorul FBI, James Comey.

Comey a monitorizat investigaţiile FBI legate de Rusia, iar destituirea acestuia în 9 mai a uluit politicienii şi a produs o undă de şoc în spectrul politic din Washington, mai ales în rândul democraţilor.

Numeroşi politicieni democraţi, şi chiar unii republicani, şi-au exprimat public îndoielile cu privire la justificarea oferită de Trump pentru destituirea lui Comey – şi anume, faptul că acesta nu a tratat în mod corespunzător investigaţia asupra candidatei prezidenţiale democrate Hillary Clinton şi a utilizării de către aceasta a unui server privat de emailuri când deţinea funcţia de secretar de stat.

Fiind întrebat de senatorul republican Marco Rubio dacă se încearcă stânjenirea investigaţiilor biroului, McCabe, care a fost adjunctul lui Comey, a răspuns “Nu”.

“Activitatea FBI continuă în ciuda oricăror schimbări ale circumstanţelor… până în prezent nu a existat nicio acţiune de împiedicare a investigaţiei noastre”, a precizat McCabe.

McCabe a declarat, de asemenea, că va înştiinţa Congresul SUA în cazul în care Casa Albă va încerca să interfereze cu investigaţia biroului privind amestecul rusesc în alegerile prezidenţiale.

În plus, McCabe a contrazis rapoartele publicate de Washington Post şi New York Times care au susţinut că James Comey a fost demis la doar câteva zile după ce a urmărit să obţină mai multe resurse pentru această investigaţie, inclusiv mai mulţi procurori sau fonduri.

Cele două publicaţii au raportat că fostul directorul FBI a anunţat politicienii americani de o astfel de cerere, dar Departamentul de Justiţie a negat afirmaţiile.

McCabe a declarat: “Nu ştiu nimic despre o astfel de cerere, care nu concordă cu înţelegerea mea privind modul în care cerem resurse suplimentare”.

“De regulă, noi nu cerem resurse pentru un caz individual”, a explicat el. “Cred cu tărie că investigaţia asupra Rusiei dispune de resursele corespunzătoare”.

Senatoarea democrată Dianne Feinstein, care activează în Comisia Juridică şi Comisia de Informaţii din Senatul SUA, a declarat săptămâna trecută că nu a văzut niciun fel de dovezi de acest gen. Alţi democraţi din Comisia de Informaţii au precizat la rândul lor că nu se aşteaptă să găsească vreo dovadă privind o colaborare între Rusia şi membri ai echipei Trump.

Adam Schiff, membru al Comisiei de Informaţii a Camerei Reprezentanţilor şi un critic dur al lui Trump, a declarat că trebuie să recunoască faptul că nu există nicio dovadă privind o colaborare între campania lui Trump şi Kremlin.

La rândul său, James Clapper, fostul director al serviciului naţional de informaţii în timpul preşedintelui american Barack Obama, precum şi fostul director interimar al CIA, Michael Morell, au declarat că nu au văzut nicio dovadă privind o astfel de colaborare.

Preşedintele Trump a declarat joi, într-un interviu cu NBC, că nu a făcut presiuni niciodată asupra lui Comey ca să renunţe la investigaţia asupra Rusiei, susţinând: “Doresc să aflu dacă a existat o problemă în timpul alegerilor care să fi avut vreo legătură cu Rusia”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor