SUA: De ce 20% dintre republicani înclină spre Obama

Criticii preşedintelui american Barack Obama prezintă anul 2012 drept unul decisiv pentru Statele Unite ale Americii (SUA).
Preşedintele american, Barack Obama. (SAUL LOEB/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
09.02.2012

Criticii preşedintelui american Barack Obama prezintă anul 2012 drept unul decisiv pentru Statele Unite ale Americii (SUA). În opinia lor, alegerile prezidenţiale din noiembrie vor stabili dacă America rămâne pe drumul spre un socialism de tip european sau coteşte la dreapta, pentru a-şi redobândi poziţia de cea mai vibrantă economie a lumii şi pilon al libertăţii individuale, scrie joi portalul wnd (WorldNetDaily).

Cel mai recent sondaj realizat de WND şi compania Wenzel arată că niciunul dintre actualii aspiranţi la învestitura Partidului Republican pentru prezidenţiale nu a coagulat baza partidului, iar unul din cinci republicani înclină să-l susţină pe Obama la scrutinul din noiembrie.

Sondajul a fost efectuat în perioada 1-3 februarie, cu o marjă de eroare de plus/minus 3.44%.

'Îmbunătăţirea perspectivelor lui Obama, în comparaţie cu cei patru republicani aflaţi în prezent în cursă provine în principali de la doi factori' - a explicat Fritz Wenzel. 'Mai întâi, Obama a evitat prim-planul politic, în timp ce candidaţii GOP (Grand Old Party, Partidul Republican) se atacă reciproc din ce în ce mai înverşunat. În al doilea rând, există semne de îmbunătăţire a situaţiei economice, ceea ce pune Casa Albă într-o lumină bună în ochii alegătorilor. În plus, lupta aprigă pentru învestitura republicană - cea mai dură din istorie, potrivit multor estimări - a dăunat imaginii candidaţilor atât în ochii alegătorilor republicani, cât mai ales în cei ai alegătorilor independenţi. În percepţia republicanilor, fiecare dintre candidaţi are nişte pete care nu pot fi ignorate'.

În toate cazurile cu excepţia unei confruntări cu Ron Paul, peste 20% dintre alegătorii republicani au afirmat că l-ar sprijini mai curând pe Obama decât pe candidatul republican. Nici Ron Paul (76 ani, reprezentant de Texas şi considerat izolaţionalist) nu este departe: 19% dintre republicani afirmă că l-ar susţine mai degrabă pe Obama şi nu pe Paul.

Situaţia adversarilor lui Barack Obama este îngreunată de faptul că alegătorii independenţi sunt descumpăniţi de lupta pentru nominalizarea republicană. Dacă în toamnă sondajele arătau că independenţii înclină spre a-i susţine pe republicani într-un raport de circa 2 la 1, în prezent acest sprijin pare distribuit în mod egal sau chiar îl favorizează pe Obama.

'Deosebit de alarmant în ce priveşte această campanie republicană este că, până şi în rândul celor care consideră că ţara merge într-o direcţie greşită, Obama se bucură de un sprijin de 20%, confruntat individual cu fiecare din cei patru candidaţi republicani, iar în rândul celor care afirmă că nu sunt siguri în ce direcţie merge ţara, Obama câştigă cu diferenţe zdrobitoare', a remarcat Wenzel.

Barack 'Obama s-a poziţionat strategic la aşteptări mai mici în rândul electoratului în materie de progres economic şi a stat deoparte în timp ce republicanii, mai ales Mitt Romney şi Newt Gingrich, îşi distrugeau reciproc reputaţiile', a explicat Wenzel. 'Dacă acum patru ani bătălia pentru nominalizare dintre Barack Obama şi Hillary Clinton s-a prelungit până în primăvară, nu a fost una atât de brutală ca actuala luptă dintre Romney şi Gingrich, care pare să fi ajuns la un nivel foarte personal. Obama a reuşit să-şi revină în formă până la campania pentru alegerile propriu-zise, după ce a fost învestit, însă dacă Romney sau Gingrich va obţine nominalizarea republicană - şi mai e mult până să se stabilească acest lucru - e greu de crezut că vreunul din ei va putea să recupereze pentru a se prezenta la potenţial maxim în toamnă. Sondajul arată că nu atât modesta ameliorare a situaţiei economice, cât această negativitate a luptei pentru învestitura republicană este cea care influenţează peisajul politic naţional'.

Totuşi, recentele ştiri optimiste din sfera economică au înviorat starea de spirit naţională şi l-au ajutat implicit pe Obama. O treime dintre participanţii la sondaj - 34% - afirmă Obama le-a depăşit aşteptările în primul său mandat, iar alţi 20% sunt de părere că performanţa sa a fost aşa cum era de aşteptat. Mai puţin de jumătate - 47% - susţin că Obama le-a dezamăgit aşteptările ca preşedinte.

În rândul independenţilor, 60% au răspuns că Barack Obama a corespuns aşteptărilor sau chiar le-a depăşit, opinie împărtăşită şi de 52% dintre cei cu orientări politice moderate.

Potrivit sondajului, actualul preşedinte democrat i-ar învinge pe toţi cei patru candidaţi republicani dacă alegerile ar avea loc astăzi. Cel mai bine dintre cei patru s-ar comporta Ron Paul, diferenţa dintre cei doi fiind de 44% faţă de 40% din preferinţele de vot în favoarea lui Obama, cu un procent de indecişi de 16%.

În opinia lui Wenzel, acest lucru reflectă probabil nemuţumirea faţă de politica economică a lui Obama şi mai ales faţă de apetitul său nemăsurat pentru cheltuieli. 'Ron Paul a prezentat de departe cel mai clar şi serios plan de reducere a cheltuielilor federale, fapt care pare să fie recunoscut de participanţii la sondaj', a subliniat analistul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor