Tea Party şi conservatorii îi dau aripi lui Santorum

După ce a învins la Iowa, candidatul Rick Santorum a câştigat alegerile primare ale Partidului Republican în Minnesota, devansându-i pe Gingrich şi Romney, notează miercuri ziarul La Razon.
Candidatul la învestitura republicană din SUA, Rick Santorum. (Alex Wong / Getty Images)
Epoch Times România
08.02.2012

După ce a învins la Iowa, candidatul Rick Santorum a câştigat alegerile primare ale Partidului Republican în Minnesota, devansându-i pe Gingrich şi Romney, notează miercuri ziarul La Razon.

Newt Gingrich, fostul speaker al Camerei Reprezentanţilor a avertizat că marţi va fi o zi proastă pentru Mitt Romney, principalul favorit la nominalizarea republicană. A fost însă o zi excelentă pentru fostul senator de Pennsylvania, Rick Santorum în alegerile din Minnesota, Missouri şi Colorado. Potrivit primelor sondaje, candidatul ultraconservator a câştigat primele două state iar în al treilea s-a clasat pe locul trei. Cele trei mari grupuri, care l-au impulsionat pe Santorum în alegerile de marţi, sunt Tea Party, evangheliştii şi alegătorii consideraţi 'foarte conservatori'.

Aceste sectoare făceau parte din electoratul lui Gingrich şi care îl ultimele zile au înclinat spre Santorum, văzut ca o alternativă la Romney. Potrivit sondajelor alegerilor primare din Missouri, Santorum a primit 45% de voturi, Mitt Romney 32% iar congresmanul de Texas, Ron Paul, 19%. Gingrich a decis să nu se înscrie la alegerile din acest stat din motive considerate ambigue. I-a făcut astfel cadou lui Santorum oportunitatea de a deveni alternativa, în acest stat, aspirantului moromn. Ziariştii din Missouri glumeau ironic că alegerile primare din statul lor sunt ca un 'concurs de frumuseţe'.

Statisticile alegerilor 'caucus' din Colorado l-au deplasat pe Santorum pe locul doi, cu 27% din voturi şi l-au plasat pe Romney, care a mai câştigat aici în 2008, pe prima poziţie. Candidatul mormon are sprijinul marilor republicani din acest stat: guvernatorul Bill Owens, fostul senator Hank Brown şi procurorul general John Suthers, care cred că Romney este cel mai bine pregătit pentru a-l înfrunta pe Barack Obama la 6 noiembrie.

În schimb, Minnesota este un stat fief al democraţilor la alegerile prezidenţiale. Nu a mai ales un preşedinte republican de la Richard M. Nixon, în 1972. Şi aici electoratul republican este extrem de conservator. Ei au fost cei care au dat aripi campaniei lui Santorum, un candidat care îmbină conservatorismul cu apărarea unor valori republicane, precum trecerea în ilegalitate a avortului şi a căsătoriei homosexuale.

A fost însă însă Missouri statul unde Santorum a acaparat votul conservator, mai ales datorită faptului că Gingrich nu a prezentat formularele la timp, iar numele său nu a fost înscris pe listă. Rămâne însă departe victoria lui Gingrich în Carolina de Sud din ianuarie, când a devenit pentru scurt timp portdrapelul votului conservator. Marţi seară Santorum a preluat ştafeta, câştigând în majoritatea comitatelor acestui stat. Victoria sa aici, chiar dacă nu obţine delegaţi, are o mare pondere simbolică, având în vedere că este statul cu electoratul cel mai conservator.

Sunt alegătorii cei mai reticenţi faţă de Romney, care şi-a proiectat o campanie bazată pe experienţa sa în domeniul afacerilor şi pe care alegătorii evanghelişti şi baptişti îl resping din cauza credinţei sale mormone. Cele două victorii consecutive ale lui Romney în Florida şi Nevada păreau să-i anticipeze o cale uşoară spre nominalizarea republicană, însă marţi seară speranţele lui s-au spulberat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor