Administraţia americană sprijină includerea României în Visa Waiver

Administraţia SUA sprijină includerea României în Visa Waiver, iar noul proiect legislativ pe această temă este favorabil ţării noastre propunând o rată de refuz a vizelor de 10%, l-au asigurat, miercuri, pe secretarul de stat Bogdan Aurescu doi înalţi oficiali americani aflaţi în vizită la Bucureşti.
(photos.com)
Epoch Times România
08.02.2012

Administraţia SUA sprijină includerea României în Visa Waiver, iar noul proiect legislativ pe această temă este favorabil ţării noastre propunând o rată de refuz a vizelor de 10%, l-au asigurat, miercuri, pe secretarul de stat Bogdan Aurescu doi înalţi oficiali americani aflaţi în vizită la Bucureşti.

Secretarul de stat Bogdan Aurescu a avut miercuri o întrevedere cu o delegaţie americană condusă de adjunctul asistentului secretarului de stat pentru Europa şi Eurasia, Marie Yovanovitch, şi adjunctul asistentului secretarului apărării pentru politica europeană şi NATO, James Townsend.

Cei doi oficiali au abordat pe larg şi perspectivele României de accedere în Programul Visa Waiver (VWP), oficialul român subliniind interesul major pe care ţara noastră îl acordă îndeplinirii acestui obiectiv, care ar contribui la consolidarea cooperării bilaterale într-o arie vastă de domenii.

Marie Yovanovitch a reafirmat sprijinul administraţiei americane pentru includerea ţării noastre în acest program şi a oferit o serie de detalii privind noul proiect legislativ introdus pe agenda Congresului SUA, la 31 ianuarie 2012, prin care se redefinesc condiţiile de participare la VWP.

În acest context, Marie Yovanovitch a menţionat avantajele pe care noua propunere de lege le oferă ţărilor aspirante prin prevederile sale, semnificativ diferite faţă de legislaţia în vigoare la acest moment.

Bogdan Aurescu a remarcat caracterul favorabil pentru România al unora dintre prevederile proiectului, cum ar fi calcularea noii rate de refuz propuse, de 10% (faţă de 3% în prezent), prin raportare la numărul de aplicanţi de viză, iar nu la cel de aplicaţii (ca în prezent), propunere pe care partea română a avansat-o încă din 2009.

La sfârşitul lunii mai a anului trecut, preşedintele american Barack Obama a anunţat, la Varşovia, că doreşte o modificare în ceea ce priveşte criteriile de intrare în Visa Waiver, prin care nu va mai fi luată în considerare rata de refuz a vizelor, ci proporţia de persoane care depăşesc şederea legală în Statele Unite. Ulterior, ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Mark Gitenstein, a arătat, într-o conferinţă de presă, că în cazul în care această lege va trece în Congres în forma susţinută de preşedintele Obama, "ar putea avea o implicaţie pozitivă" asupra participării României la programul Visa Waiver.

În prezent, pentru ca o ţară să fie inclusă în programul Visa Waiver - prin care este eliminată obligativitatea obţinerii în prealabil a unei vize de intrare în SUA - ia în calcul, ca principal criteriu, rata respingerii solicitărilor de viză formulate de cetăţenii respectivei ţări. Rata de respingere a vizelor nu trebuie să depăşească 3%.

Conform ultimelor date publicate de Departamentul de Stat la sfârşitul anului 2011, România a avut în anul fiscal 2011 o rată de respingere de 22,4 %. Rata confirmă o tendinţă uşor descendentă înregistrată în ultimii ani (26,3% în 2009, 24,8% în 2010) a acestui indicator esenţial pentru accesul României în programul Visa Waiver.

Ministerul român de Externe aşteaptă cu încredere rezultatele procesului legislativ în curs, din SUA, de modificare a criteriilor de acces în programul Visa Waiver, în condiţiile în care recunoaşte că pragul actual de 3% al ratei de refuz al solicitărilor de viză este, în mod obiectiv, extrem de dificil de atins.

România, Bulgaria, Polonia şi Cipru sunt singurele ţări UE care în prezent nu sunt incluse în Visa Waiver.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor