Obama înapoiază 200.000 de dolari donaţi de familia unui patron de cazino urmărit de justiţia americană

Echipa preşedintelui american a anunţat marţi că va înapoia banii donaţi de familia lui 'Pepe' Cardona, un patron de cazino căutat de justiţia americană, scrie ziarul Le Figaro în ediţia de miercuri.
Preşedintele american, Barack Obama. (Molly Riley-Pool/Getty Images)
Epoch Times România
09.02.2012

Echipa preşedintelui american a anunţat marţi că va înapoia banii donaţi de familia lui 'Pepe' Cardona, un patron de cazino căutat de justiţia americană, scrie ziarul Le Figaro în ediţia de miercuri.

Ziarul New York Times a dezvăluit luni că fraţii şi surorile lui 'Pepe' Cardona, un patron de cazino mexican căutat de justiţia americană pentru trafic de droguri, figurau printre cei mai importanţi donatori ai Partidului Democrat şi ai campaniei lui Barack Obama. A doua zi după publicarea acestei informaţii, comitetul de campanie al preşedintelui american a anunţat că va da înapoi aproximativ 200.000 de dolari familiei Cardona.

Juan Jose Rojas - alias 'Pepe' - Cardona nu este un personaj cu care este bine să te afişezi. Condamnat la cinci ani închisoare în Iowa pentru escrocherie, el a fost lăsat în libertate până la judecarea apelului. Între timp, este arestat în statul New Mexico pentru trafic de marihuana, dar reuşeşte să fugă în 1994 în Mexic. În prezent este bogatul proprietar al unui cazino şi este bănuit că ar fi asasinat un rival în afaceri şi că ar fi dat mită unor oameni politici mexicani.

Potrivit ziarului, brusca generozitate a fraţilor lui Pepe nu ar fi dezinteresată. În ianuarie 2011, Carlos Cardona a contactat filiala Partidului Democrat din Iowa în scopul negocierii cu guvernatorul a graţierii fratelui său Pepe, încă urmărit pentru afacerea de escrocherie, dar fără niciun rezultat. Din toamna lui 2011, Carlos şi celălalt frate al lui, Alberto, încep să trimită cecuri pentru campania lui Obama. Fiecare a donat suma maximă autorizată, 30.800 de dolari, şi le-au convins şi pe cele două surori ale lor să facă la fel.

Se pare că Pepe nu a făcut personal nicio donaţie, dar contribuţiile vărsate de familia sa sunt suficiente ca să-l pună pe preşedinte într-o situaţie dificilă. Deşi trăiesc la Chicago, cei doi fraţi au multe legături de afaceri cu Pepe, potrivit New York Times.

Rambursarea celor 200.000 de dolari nu va avea un impact deosebit asupra finanţelor Partidului Democrat, care a colectat deja 125,2 milioane de dolari, potrivit Business Insider. Obama se situează cu mult înaintea rivalului său Mitt Romney, care nu a strâns decât 56,1 milioane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor