Jumătate de secol de embargo american impus Cubei

Embargoul SUA impus Cubei a împlinit marţi jumătate de secol de existenţă sprijinit de republicani şi fără perspective ca preşedintele ei Barack Obama să preconizeze ridicarea lui, în condiţiile în care experţii denunţă această politică 'învechită' care afectează în principal populaţia din insulă.
(photos.com)
Epoch Times România
08.02.2012

Embargoul SUA impus Cubei a împlinit marţi jumătate de secol de existenţă sprijinit de republicani şi fără perspective ca preşedintele ei Barack Obama să preconizeze ridicarea lui, în condiţiile în care experţii denunţă această politică 'învechită' care afectează în principal populaţia din insulă. Potrivit unui sondaj recent, 46 la sută din cubanezii-americani se opun acestei măsuri, adoptată de preşedintele John F. Kennedy la 7 februarie 1962, notează miercuri ziarul ABC.

'Politica noastră faţă de Cuba rămâne la fel', a comentat luni purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Victoria Nuland, la o conferinţă de presă pe tema embargoului impus de jumătate de secol Cubei. La începutul anului 2011, Obama s-a folosit de un ordin guvernamental pentru a flexibiliza restricţiile privind călătoriile şi banii trimişi de imigranţi în Cuba adoptată de predecesorul său, George W. Bush, dar a lăsat în picioare embargoul impus insulei oficial la 7 februarie 1962 de preşedintele de atunci, John F. Kennedy.

Congresul SUA este cel care are calitatea de a deroga embargoul, consolidat în 1996 prin cunoscuta lege Helms-Burton, însă guvernul Obama condiţionează eliminarea acestei măsuri de faptul ca regimul lui Raul Castro să realizeze 'schimbări', care în opinia sa încă nu s-au făcut. Totuşi, potrivit The Washington Office in Latin America (WOLA), o organizaţie neguvernamentală pentru drepturile omului, Cuba 's-a schimbat' şi experimentează 'profunde transformări economice şi politice' faţă de care SUA nu pot fi străine.

'Embargoul este o relicvă, remanentă a Războiului Rece', susţine într-un comunicat directorul de programe al WOLA, Geoff Thale, care a precizat că este o măsură 'dezactualizată' care nu prejudiciază decât poporul cubanez, rudele lor din SUA şi interesele americane'. Tentativele de apropiere între ambele ţări au fost practic îngheţate după condamnarea la 15 ani de închisoare a omului de afaceri american Alan Gross, pe care Cuba îl acuză de 'planuri 'subversive' împotriva insulei.

Favoritul la nominalizarea republicană în cursa pentru Casa Albă, Mitt Romney a declarat că, dacă va fi ales preşedinte, va face uz 'de toate resursele posibile' pentru a ajuta poporul cubanez să obţină libertatea când 'Fidel Castro va muri'. Un alt aspirant, fostul speaker al Camerei Reprezentanţilor, Newt Gingrich, a promis că va pune capăt dictaturii fraţilor Castro în patru ani dacă va ajunge la Casa Albă. Potrivit unui sondaj realizat de Universitatea Internaţională din Florida, 46 la sută din cubanezo-americani se opun embargoului.

În pofida acestei măsuri care a generat pagube economice, între 1962 şi 2010 potrivit estimărilor Cubei, de 104 miliarde de dolari, fluxul de persoane între cele două ţări şi de bani trimişi în insulă a fost în creştere. Se calculează că în 2011 circa 300.000 de cubanezo-americani au venit în insulă, iar această cifră ar putea creşte până la jumătate de milion pe an. În 2010 bani trimişi în Cuba, majoritatea din SUA, au depăşit 1 miliard de dolari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor