Premierul desemnat Mihai-Răzvan Ungureanu, aşteptat să prezinte miercuri lista viitorului Cabinet
alte articole
Primul-ministru desemnat Mihai-Răzvan Ungureanu este aşteptat să prezinte miercuri componenţa viitorului Cabinet.
Marţi seară, până târziu în noapte, la Palatul Victoria au fost consultări în ceea ce priveşte viitoarele nominalizări.
Surpriza a venit de la Andreea Paul-Vass, consilier economic al fostului premier Emil Boc, care, într-o intervenţie la Realitatea tv, a anunţat că a refuzat nominalizarea din motive personale.
"La modul real, m-a onorat încrederea colegilor mei, dar să ştiţi că am refuzat nominalizarea. Argumentele sunt, în primul rând, personale şi ţin de o traiectorie pe care am construit-o în educaţie, în profesie, în carieră în general cu foarte multă minuţiozitate şi nu am de gând să fac rabat de la acest drum. Sobru, echilibrat, toate la timpul potrivit. Am lucrat cu foarte multă pasiune ceea ce am făcut. Ştiu că au fost voci în interiorul PDL care m-au susţinut foarte puternic şi lor, într-adevăr, le mulţumesc foarte tare şi sper din suflet să nu îi dezamăgesc cu vestea pe care tocmai le-am dat-o. Este o decizie personală şi le mulţumesc tare - tare mult colegilor din PDL care şi-au pus încrederea în mine, dar rămânem colegi în continuare şi construim împreună pentru că avem un drum foarte dificil în continuare de parcurs", a afirmat Andreea Paul-Vass.
Premierul desemnat Mihai-Răzvan Ungureanu a avut, marţi, mai multe runde de consultări cu reprezentanţii formaţiunilor din coaliţie pentru a discuta pe marginea listei cu miniştri şi a programului de guvernare.
Consiliul de Conducere al UDMR a decis marţi că va continua actul guvernării cu aceeaşi echipă a Uniunii în măsura în care programul guvernamental este unul "potrivit", lucru care nu s-a negociat încă, după cum a declarat vicepremierul Marko Bela. "Am decis că vom merge mai departe cu aceeaşi echipă, dacă programul (guvernamental - n.r.) este potrivit, ceea ce în acest moment încă nu este discutat, nu este negociat", a afirmat vicepremierul.
Întrebat dacă ar putea exista surprize în ceea ce priveşte susţinerea UDMR pentru noul Guvern, Marko Bela a răspuns: "Surprize în sensul că vom afirma că votăm şi nu votăm, nu vor exista, căci nu procedăm aşa". "Noi, în principiu, am decis să ne asumăm în continuare actuala coaliţie, ceea ce înseamnă că vom susţine şi Guvernul constituit, mâine sau poimâine, dar numai dacă programul va fi potrivit pentru a acoperi perioada care urmează după alegeri, dacă programul va conţine garanţii privind o stabilitate politică, un echilibru politic, condiţii cât mai bune, pentru a duce mai departe economia", a afirmat vicepremierul Marko Bela.
Preşedintele UDMR, Hunor Kelemen, a afirmat, marţi, că este nevoie să fie încheiat un protocol de funcţionare a coaliţiei, împreună cu premierul desemnat Mihai-Răzvan Ungureanu.
"Noi considerăm că avem nevoie pentru anul 2012 de un protocol de funcţionare a coaliţiei, semnat cu toate formaţiunile politice, cu toate partidele din coaliţie, cu PDL, cu UNPR şi cu grupul parlamentar al minorităţilor naţionale, împreună cu premierul desemnat, în care vom introduce câteva chestiuni foarte punctuale, de la dezvoltarea infrastructurală, până la problemele legate de învăţământ, mă gândesc la Facultatea de Medicină de la Târgu Mureş, autostrada Transilvania şi la continuarea investiţiilor la lucrările acestei autostrăzi. Nişte lucruri foarte punctuale fără de care nu putem continua şi nu se poate asigura o stabilitate politică", a spus Kelemen, marţi, după şedinţa conducerii UDMR.
Liderul grupului parlamentar al minorităţilor naţionale din Parlamentul României, Varujan Pambuccian, a declarat, la rândul său, că parlamentarii pe care îi reprezintă vor decide joi dimineaţă dacă vor susţine sau nu un guvern propus de Mihai-Răzvan Ungureanu.
Pambuccian a motivat amânarea deciziei afirmând că mulţi parlamentari din grup au lipsit, în timp ce alţii nu au avut timp să se consulte cu organizaţiile.
"Avem colegi care încă nu şi-au consultat organizaţiile, a fost foarte din scurt. Deciziile astea nu se iau fiecare de capul lui, se iau în cadrul organizaţiilor pe care le reprezintă. Sunt, de asemenea, colegi care nu au apucat să vină, pe mulţi i-a întors viscolul din drum. Sper să reuşească să ajungă în cursul zilei din mâine (miercuri - n.r.), sper să am o discuţie şi cu ei", a explicat Varujan Pambuccian.
El a arătat, însă, că parlamentarii din grupul minorităţilor naţionale vor acorda votul noilor miniştri în cadrul comisiilor de specialitate, în funcţie de modul în care se vor prezenta aceştia.
Referindu-se la întâlnirea pe care deputaţii reprezentând minorităţile naţionale au avut-o cu fostul premier Emil Boc şi cu premierul desemnat Mihai-Răzvan Ungureanu, Varujan Pambuccian a spus că "nu a fost neapărat o negociere", ci mai degrabă "o discuţie foarte la obiect (...) chestiuni cu caracter general politic şi cu caracter economic".
Pambuccian a mai spus că grupul minorităţilor are propuneri la programul de guvernare în domeniul economic şi socio-economic.
"Tot ce pot să spun legat de miniştri e că noi, ca de obicei, nu vrem niciun fel de implicare în guvern. Ce propun partidele e dreptul lor să decidă ce doresc să pună în executiv", a adăugat Varujan Pambuccian.
Colegiul Director al PDL a decis marţi schimbarea întregii echipe ministeriale a partidului şi propunerea de noi miniştri în Cabinetul pe care premierul desemnat Mihai-Răzvan Ungureanu îl va propune Parlamentului joi, a declarat preşedintele formaţiunii, Emil Boc.
"Această decizie politică este luată în urma consultărilor cu miniştrii Cabinetului în exerciţiu. Nu este un gest de frondă la adresa miniştrilor din Cabinet, ci este un gest de responsabilitate şi de apreciere politică. (...) Astăzi, toţi miniştrii din Cabinet fac un pas înapoi şi propunem o altă echipă care să ducă PDL în Guvern şi să ofere o nouă expertiză profesională. Repet, este o decizie luată în unanimitate pe partea consultărilor cu miniştrii şi în colaborare cu ei. Este o decizie a PDL", a afirmat Emil Boc la finalul şedinţei Colegiului Director al PDL.
Surse democrat-liberale au declarat pentru AGERPRES că, potrivit Statutului PDL, nominalizarea propunerilor de miniştri s-a făcut pe bază de vot secret cu buletine.
Aceleaşi surse au precizat că, în urma votului, propunerile de miniştri ai PDL sunt: Stelian Fuia - Agricultură, Claudia Boghicevici - Muncă, Cătălin Baba - Educaţie, Răzvan Mustea - Comunicaţii, Gabriel Berca - Interne, Andreea Paul Vass - Economie, Bogdan Drăgoi - Finanţe, Cristian Petrescu - Dezvoltare Regională şi Turism, Alexandru Nazare - Transporturi.
Premierul desemnat Mihai-Răzvan Ungureanu a declarat marţi la Parlament că Leonard Orban, Cristian Diaconescu şi Cătălin Predoiu sunt tehnicieni excepţionali, întrebat de presă de ce şi-i doreşte în componenţa viitorului cabinet.
Preşedintele UNPR Gabriel Oprea a afirmat marţi că formaţiunea va acorda sprijinul politic pentru premierul desemnat, Mihai-Răzvan Ungureanu, în efortul acestuia de a forma o echipă de guvernare.
"UNPR va susţine formula guvernamentală propusă de Mihai-Răzvan Ungureanu, pentru stabilitatea României. Ceea ce dorim, în primul rând, este introducerea taxei pe marile averi. Este o iniţiativă legislativă pe care grupurile noastre parlamentare au făcut-o din 2010. Vreau să ştiţi că inclusiv domnul preşedinte Obama, zilele trecute, în Congres, a cerut taxarea marilor averi. Eu sunt convins că într-un moment greu, de criză economică modială, cei care au mai mult trebuie să dea mai mult. Este un efort de solidaritate", a spus Oprea.
Liderul UNPR a adăugat că premierul desemnat a luat în considerare propunerea progresiştilor şi s-a declarat convins că ea se va regăsi în noul program de guvernare.
La rândul său, preşedintele UNPR Marian Sârbu a declarat marţi că premierul desemnat Mihai-Răzvan Ungureanu s-a arătat "determinat" să discute un grafic de revenire a salariilor la nivelul din 30 iunie 2010, după cunoaşterea rezultatelor economice ale primului trimestru.
"Existenţa unui grafic de revenire la salariile din 30 iunie 2010 pare mai probabilă decât până acum. Domnul Mihai-Răzvan Ungureanu ni s-a părut determinat să discute un astfel de grafic de revenire, dar după primul trimestru, după cunoaşterea rezultatelor economice ale primului trimestru. Aceasta pare să fie o noutate, cel puţin în ceea ce priveşte determinarea. Repet, Mihai-Răzvan Ungureanu pare determinat să adopte un astfel de grafic şi acesta este un element în plus pentru care îi acordăm votul", a declarat Sârbu.
El a susţinut că UNPR se va ocupa în viitorul Guvern cu menţinerea dialogului dintre Coaliţie şi sindicate. "Am discutat aspecte legate de programul de guvernare şi de felul în care am dori ca premierul desemnat să gestioneze dialogul social. De doi ani de zile noi atragem atenţia că acest dialog nu a funcţionat aşa cum trebuie şi sperăm ca premierul desemnat să poată să îmbunătăţească acest dialog social, mai ales cu sindicatele. La ultima întâlnire tripartită sindicatele au absentat. Noi vom face demersurile care ţin de expertiza noastră pentru a putea reface acest ţesut. Mai toţi partenerii care se aşează la masă nu se aşează niciodată să cedeze ceva din partea lor. Toată lumea vrea să îşi impună punctul de vedere. Noi vom încerca să aducem sindicatele la dialog şi în felul acesta îl vom sprijini pe primul-ministru", a mai spus Marian Sârbu.
Miercuri, la ora 12,00, este programată o şedinţă a Birourilor permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, unde, cel mai probabil, se va stabili programul audierilor viitorilor miniştri.