Steinmeier promite Greciei sprijinul germanilor în criza refugiaţilor

Diplomatul german de top a promis că Berlinul va ajuta Atena să facă faţă fluxului tot mai mare de refugiaţi ajunşi pe tărmul elen, mai ales în condiţiile în care Grecia trebuie să aplice o serie de reforme şi măsuri de austeritate impuse de creditori în schimbul unui ajutor financiar.
Ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier. (Captură Foto)
Andrei Popescu
30.10.2015

Ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier s-a aflat joi în Grecia pentru a se întâlni cu omologul său elen Nikos Kotzias în Atena. Întâlnirea lor s-a concentrat pe criza refugiaţilor din Europa, care a afectat în mod disproporţionat Grecia, în condiţiile în care tot mai mulţi refugiaţi fug din taberele din ţara vecină, Turcia, şi ajung pe ţărmul său, conform Deutsche Welle.

În ciuda relaţiilor tensionate dintre Atena şi Berlin ca urmare a crizei datoriei elene din această vară şi în ciuda faptului că Germania a fost deseori considerată drept lupul cel rău care a făcutpresiuni asupra Greciei să accepte măsurile de austeritate, Steinmeier a declarat că ţara sa va susţine Grecia în eforturile sale de a gestiona valul sufocant de imigranţi care sosesc pe insulele sale în fiecare zi, mai mulţi decât în orice altă ţară europeană.

Acomodarea unui număr atât de mare de refugiaţi a fost o povară pentru Grecia, întrucât lipsa unor fonduri suplimentare şi reducerea cheltuielilor – impusă de creditorii internaţionali în schimbul unui nou pachet de salvare financiară – nu i-au permis Atenei să gestioneze în mod corespunzător valul atât de mare de persoane sosite pe teritoriul său.

În ciuda Regulamentului Dublin, care prevede că imigranţii care caută azil să fie înregistraţi în ţara UE în care sosesc pentru prima dată, Steinmeier a declarat că actuala criză cere un răspuns european comun.

“Îmi pot imagina crearea unei Agenţii Europene pentru Protejarea Graniţelor”, a sugerat diplomatul german de top.

Atât Steinmeier cât şi Kotzias au învinuit parţial Turcia pentru că nu face suficient pentru a-i determina pe cei 2 milioane de refugiaţi să rămână în taberele ridicate în interiorul graniţelor sale. Cei doi miniştri de externe au cerut Turciei şi unor ţări africane, care găzduiesc mulţi dintre refugiaţii sirieni, să facă mai mult pentru a opri miile de oameni să se aventureze în călătorii periculoase peste Mediterană în ambarcaţiuni şubrede - călătorii care deseori se soldează cu victime.

În 11 şi 12 noiembrie, ţările UE vor participa la un summit special împreună cu mai multe ţări africane pentru a încerca să găsească o soluţie la criza refugiaţilor. Steinmeier a mai declarat, joi, că este necesară redistribuirea egală a refugiaţilor pe cuprinsul Europei – o mişcare lăudată de ţări precum Germania, Grecia şi Italia dar care a creat o oarecare nemulţumire în rândul unor ţări mai mici precum Ungaria.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor