SUA trimite bombardiere B-52 pentru “pregătire” după exerciţiile militare chineze din apropierea Taiwanului
alte articole
SUA susţine că două dintre bombardierele sale strategice B-52 au desfăşurat un exerciţiu de pregătire în apropierea Mării Chinei de Sud şi a insulei nipone Okinawa. O publicaţie chineză a făcut o asociere între mişcarea americanilor şi exerciţiile militare desfăşurate de China în apropierea Taiwanului.
Două bombardiere B-52 Stratofortress au zburat marţi după amiază la o distanţă de aproximativ 250 km de linia de coastă a oraşului sudic chinez Guangdong.
Forţa aeriană americană a declarat vineri că bombardierele au decolat de la Baza Aeriană Andersen, de pe insula americană Guam din Pacific, şi au “zburat în apropierea Mării Chinei de Sud”.
“Bombardierele B-52 au efectuat un exerciţiu de pregătire şi apoi au zburat în apropierea insulei Okinawa pentru a desfăşura un alt exerciţiu de pregătire cu avioane americane F-15C Strike Eagles, înainte să se întoarcă în Guam”, a mai precizat forţa aeriană.
“Misiunile CBP (Continuous Bomber Presence) urmăresc să menţină forţele americane într-o starea bună de pregătire”, a adăugat forţa aeriană.
O purtătoare de cuvânt a forţei aeriene americane a descris exerciţiile ca fiind “o misiune de rutină”.
Wu Qian, purtătoare de cuvânt a Ministerului Apărării chinez, a afirmat joi că forţele armate ale Chinei au situaţia sub control.
Publicaţia chineză de stat Global Times a asociat “misiunea de rutină” cu o serie de exerciţii militare chineze desfăşurate în apropierea Taiwanului, precizând că, în cazul în care bombardierele americane ar fi urmărit să trimită Beijingului un mesaj despre Taiwan, acesta nu a funcţionat.
“SUA nu poate împiedica China continentală să aplice presiune militară asupra Taiwanului. Avioanele militare chineze vor zbura tot mai aproape de Taiwan şi, în cele din urmă, vor zbura deasupra insulei”, a susţinut publicaţia.
Ma Xiaoguang, purtătoare de cuvânt a Biroului chinez pentru Afaceri legate de Taiwan, a declarat că exerciţiile maritime din canalul navigabil care separă China continentală de Taiwan a fost un mesaj că Beijingul este pregătit să ia mai multe măsuri pentru a proteja pacea şi stabilitatea în Strâmtoarea Taiwanului şi a proteja intereselor cetăţenilor care locuiesc de ambele părţi al strâmtorii.
China a desfăşurat câteva exerciţii militare în apropierea Taiwanului, care au implicat inclusiv bombardiere şi alte tipuri de avioane militare, de când preşedinta taiwaneză pro-independenţă Tsai Ing-wen a câştigat alegerile prezidenţiale în 2016. Cel mai recent exerciţiu militar chinez a fost desfăşurat săptămâna trecută în strâmtoare.
Oficiali taiwanezi au afirmat că în luna iunie Taiwanul va desfăşura un exerciţiu militar anual, cu muniţie reală, în care va fi practicată respingerea unei “invazii” chineze.
Beijingul consideră Taiwanul drept o provincie chineză separatistă pe care trebuie să o readucă sub controlul său şi nu exclude reunificarea cu forţa. Regimul comunist se opune ideii ca alte ţări să aibă relaţii cu Taiwanul şi a avertizat în mod constant Washingtonul cu privire la interacţiunile cu guvernul din Taipei.
SUA a suspendat contactul oficial direct cu insula autoguvernată în 1979, când Washingtonul a renunţat la recunoaşterea diplomatică a Taipei-ului, precizând că Taiwanul face parte dintr-o “singură Chină”. Totuşi, SUA păstrează legături militare şi comerciale cu insula – spre marea nemulţumire a regimului din Beijing.
După învestirea sa oficială la începutul anului 2017, preşedintele american Donald Trump a început să conteste angajamentul SUA pentru politica “unei singure Chine” şi a înfuriat conducerea din Beijing acceptând apelul telefonic de felicitare din partea preşedintei taiwaneze după câştigarea alegerilor prezidenţiale din 2016.
Trump a luat şi alte măsuri luna trecută, semnând aşa-numita lege Taiwan Travel Act, care încurajează vizitele dintre oficiali americani şi taiwanezi de la toate nivelele.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Lu Kang, a declarat că prevederile proiectului de lege aprobat de Trump nu sunt obligatorii din punct de vedere juridic, însă “încalcă în mod sever principiul O Singură Chină” şi a trimis “semnale foarte puternice forţelor separatiste şi pro-independenţă din Taiwan”.