China avertizează că va lua măsuri suplimentare împotriva forţelor pro-independenţă din Taiwan

Avion de luptă chinez Shenyang J-11. (Wikipedia.org)
Andrei Popescu
25.04.2018

Un purtător de cuvânt al guvernului chinez a afirmat miercuri că ţara sa va lua măsuri suplimentare – pe lângă o serie de exerciţii militare chineze în apropierea teritoriului taiwanez, dintre care unul foarte recent în Strâmtoarea Taiwanului – dacă forţele taiwaneze pro-independenţă vor insista să facă ce doresc.

În ultimul an, China şi-a intensificat exerciţiile militare în apropierea Taiwanului şi a trimis bombardiere şi alte tipuri de avioane militare în misiuni în jurul insulei autoguvernate.

China susţine că Taiwanul este parte a teritoriului său, iar ostilitatea faţă de insulă a luat amploare de la alegerea în 2016 a preşedintei Tsai Ing-wen, membră a Partidului Progresiv Democrat, o formaţiune pro-independenţă.

Beijingul a făcut tot mai multe apeluri stridente ca Taiwanul să se conformeze cererilor Chinei, chiar dacă Tsai a promis că va menţine status quo-ul şi va susţine pacea.

Ma Xiaoguang, purtător de cuvânt al Biroului chinez pentru Afaceri legate de Taiwan, a declarat la o conferinţă de presă că mesajul trimis de Armata de Eliberare a Poporului prin exerciţiile sale militare este „extrem de clar”.

„Avem dorinţa neclintită, încrederea absolută şi abilitatea suficientă pentru a împiedica orice formă de comploturi separatiste şi acţiuni de obţinere a independenţei Taiwanului şi de a apăra suveranitatea şi integritatea teritorială a ţării”, a precizat Ma.

„Dacă forţele pro-independenţă din Taiwan continuă să facă ce doresc, vom lua măsuri suplimentare”, a adăugat el, fără să ofere alte detalii.

Ministrul taiwanez al Apărării a afirmat marţi că ţara sa va simula respingerea unei forţe invadatoare, repararea de urgenţă a unei baze aeriene majore şi utilizarea de drone operate de civili ca parte a unui exerciţiu militar care va începe săptămâna următoare.

Taiwanul este bine dotat cu arme în majoritate americane şi urmăreşte să achiziţioneze echipamente militare mai avansate pentru a combate ceea ce consideră a fi o ameninţare tot mai mare din partea Chinei.

Deşi SUA nu are relaţii oficiale cu Taiwanul, este obligată prin lege să ajute insula să se apere. În acelaşi timp, Washingtonul este principala sursă a armelor folosite de forţele militare taiwaneze.

Taiwan Travel Act

Ostilitatea Beijingului faţă de Taipei a fost intensificată şi de faptul că preşedintele american Donald Trump a promulgat luna trecută legea „Taiwan Travel Act”, care permite ca oficialii din Statele Unite şi Taiwan să efectueze călătorii nerestricţionate în cele două ţări. Guvernul comunist chinez a cerut Washingtonului “să îşi corecteze greşeala”.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Lu Kang, a declarat luna trecută că proiectul de lege “încalcă în mod grav” principiul “unei singure Chine” şi trimite “semnale foarte puternice forţelor separatiste pro-independenţă din Taiwan”.

De altfel, Beijingul a cerut Washingtonului să nu mai aibă relaţii militare cu Taipei şi să suspende vânzările de arme către Taiwan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor