SUA condamnă „războiul brutal” al Rusiei într-un anunţ surprinzător

Întâlnire G7 în Bannf, Canada
Redacţia
24.05.2025

Statele Unite au condamnat „războiul brutal continuu al Rusiei împotriva Ucrainei” într-o declaraţie surprinzătoare după summitul G7.

Miniştrii de finanţe din grupul marilor economii industrializate au promis, de asemenea, că vor intensifica sancţiunile împotriva Moscovei dacă Vladimir Putin va continua să tergiverseze încetarea focului.

Comunicatul comun al acestora a marcat o schimbare semnificativă în politică administraţiei Trump, care refuzase să atribuie Rusiei vina pentru război.

Evoluţia survine şi după ce preşedintele american Donald Trump şi cei mai apropiaţi colaboratori ai săi au sugerat că ar putea fi gata să renunţe la rolul de mediatori de pace, după ce nu au reuşit să obţină un armistiţiu în primele 100 de zile de mandat.

„Condamnăm războiul brutal continuu al Rusiei împotriva Ucrainei şi salutăm imensa rezilienţă a poporului şi economiei ucrainene”, au declarat miniştrii de finanţe ai G7 după un summit de trei zile la Banff, Canada, la care a participat şi Scott Bessent, secretarul Trezoreriei SUA.

„G7 rămâne angajat să sprijine ferm Ucraina în apărarea integrităţii sale teritoriale şi a dreptului său la existenţă, precum şi a libertăţii, suveranităţii şi independenţei sale în vederea unei păci juste şi durabile.”

Declaraţia pare să contrazică poziţiile anterioare adoptate de Casa Albă de la începutul eforturilor de a pune capăt conflictului.

Declaraţiile unilaterale anterioare ale SUA descriau conflictul drept „criza ucraineano-rusă”, iar un plan de pace propus de Washington, care a fost făcut public, prevedea cedarea de către Kiev a unor teritorii către Moscova în schimbul păcii.

În ultimele săptămâni, însă, europenii au fost încurajaţi de schimbarea retoricii administraţiei Trump, în timp ce Putin continuă să reziste ofertei sale de încetare a focului necondiţionată pentru a crea spaţiu diplomatic pentru negocierile de pace.

Preşedintele SUA a ajuns la un acord cu liderii Marii Britanii, Franţei, Germaniei, Poloniei şi Ucrainei potrivit căruia Moscova ar trebui să fie pedepsită cu sancţiuni severe dacă continuă să tragă de timp.

Cu toate acestea, speranţele europene au fost diminuate când Trump l-a lăudat pe Putin şi a cerut intensificarea comerţului SUA cu Rusia, în loc să-i adreseze un avertisment sever în cadrul unei recente convorbiri telefonice între cei doi lideri.

Ţările UE şi Marea Britanie au răspuns prin dezvăluirea unor noi pachete de sancţiuni economice împotriva Moscovei.

Declaraţia G7 a promis, de asemenea, menţinerea îngheţării activelor ruseşti şi explorarea de noi măsuri punitive.

„Dacă nu se va ajunge la un astfel de acord de încetare a focului, vom continua să explorăm toate opţiunile posibile, inclusiv opţiuni de maximizare a presiunii, cum ar fi intensificarea sancţiunilor”, se arată în declaraţie.

Vineri seara, Rusia a lansat un nou atac aerian masiv asupra Kievului, rănind cel puţin opt persoane cu o serie de drone şi rachete.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor