SUA cere guvernului britanic să îl forţeze pe Prinţul Andrew să depună mărturie în scandalul Epstein
alte articole
Procurorii din New York au solicitat oficial guvernului britanic să forţeze depunerea unei mărturii de către Prinţul Andrew ca potenţial martor al infracţiunilor miliardarului pedofil Jeffrey Epstein, despre care se crede că s-a sinucis într-o celulă a închisorii în care era arestat.
Departamentul de Justiţie solicită cooperarea părţii britanice, însă avocaţii prinţului, din Londra, susţin că asistenţa a fost oferită deja, în mod voluntar.
Prinţul Andrew, duce de York, este cel de-al doilea fiu al Reginei Elizabeta a II-a şi s-a retras definitiv din îndatoririle regale, după ce au ieşit la iveală o serie de dovezi ale faptului că a frecventat compania cunoscutului pedofil american Jeffrey Epstein.
Una dintre minorele traficate de Epstein a declarat că a fost împinsă să întreţină relaţii sexuale cu prinţul Andrew de două ori, pe vremea când era minoră. Prinţul Andrew a negat că a cunoscut-o sau că a avut o relaţie cu aceasta.
Publicaţia britanică The Times relatează că Statele Unite au depus o cerere de „asistenţă juridică reciprocă” către autorităţile britanice, care, dacă este acceptată, l-ar putea obliga pe Andrew să se prezinte în instanţă ca martor.
Sursele citează o declaraţie anonimă care a afirmat că: „Departamentul de Justiţie nu face solicitarea respectivă uşor, în special pentru faptul că implică un membru senior al familiei regale britanice. Acest lucru pune guvernul Regatului Unit într-o poziţie foarte dificilă şi mai ales pe ducele de York”.
Totuşi, Associated Press raportează că echipa de avocaţi a Ducelui de York combate acuzaţia că Prinţul nu a cooperat deloc cu autorităţile americane, insistând că în trecut a oferit în repetate rânduri asistenţă anchetei şi a acuzat Departamentul de Justiţie că urmăreşte să câştige publicitate.
O declaraţie a echipei de avocaţi a ducelui a menţionat că în acest an „Ducele de York a oferit în cel puţin trei ocazii asistenţa sa ca martor".
„Din păcate, Departamentul de Justiţie a reacţionat la primele două oferte încălcând propriile reguli de confidenţialitate şi susţinând că ducele a acordat zero cooperare. În acest sens, ei poate caută mai degrabă publicitate, decât să accepte asistenţa acordată”.
Declaraţia a insistat că afirmaţiile privind „cooperarea zero” şi „zidul de tăcere” în ceea ce îl priveşte pe duce ar fi false.