Ofiţeri de la conducerea Marinei Regale vor ca prinţul Andrew să se retragă din funcţii după interviul acordat BBC în scandalul Epstein
alte articole
Miercuri, regina Elisabeta a II-a i-a interzis prinţului Andrew să se întâlnească cu preşedintele SUA, Donald Trump, în timpul vizitei sale în Marea Britanie, programată pentru săptămâna viitoare, în urma unui interviu acordat BBC de către Ducele de York, în care încerca să clarifice aspecte legate de controversata lui prietenie cu miliardarul pedofil Jeffrey Epstein.
The Times a citat membri ai armatei britanice şi surse ale Marinei Regale care afirmau că, datorită interviului său acordat la începutul acestei luni, prinţul Andrew ar trebui să fie „scos treptat” din poziţiile sale militare onorifice.
Sursele au afirmat că ducele de York, care deţine un total de 59 de astfel de funcţii, a devenit „o sursă de ridiculizare” printre soldaţi în urma interviului BBC. „Este jenant să fii reprezentat de o asemenea persoană”, au subliniat ei.
O sursă a declarat pentru The Times că prinţului Andrew ar trebui să i se retragă funcţiile, care o includ pe aceea de comandant-şef al forţelor aeriene ale Marinei, poziţia de Amiral al corpului de cadeţi din cadrul Marinei Regale şi Colonel de Grenadier Guards.
O altă sursă a afirmat că există o „isterie în masă” în jurul implicării sale în scandalul pedofilului Jeffrey Epstein şi că nu ar fi trebuit să dea interviul pentru BBC pentru că a fost „prost”.
Publicaţia The Mirror a publicat un articol potrivit căruia, Elisabeta a II-a i-a interzis prinţului Andrew să participe la un eveniment din 2 decembrie la Londra pentru a marca cea de-a 70-a aniversare a NATO, unde preşedintele american Donald Trump va fi prezent, printre alţi înalţi oficiali.
Săptămâna trecută, prinţul Andrew a anunţat că va renunţa la îndatoririle publice în „viitorul previzibil”, deoarece asocierea sa cu pedofilul condamnat Epstein a devenit o „perturbare majoră” pentru familia regală.
Anunţul a fost precedat de distanţarea de prinţul Andrew a unei serii de companii şi bănci importante, printre care British Telecom şi Barclays.
Ducele şi-a dat demisia din comitetul care consilia baletul naţional englez, Royal Philharmonic Orchestra şi Outward Bound Trust.
Pe 16 noiembrie, prinţul Andrew a acordat un interviu BBC, după presiunea asupra membrului Casei Regale în vârstă de 59 de ani în urma arestării lui Jeffrey Epstein, un pedofil miliardar din SUA care a fost găsit mort într-o închisoare din New York, în aşteptarea procesului.
Epstein a fost arestat sub acuzaţia de conducere a unei reţele de trafic de sex. Jeffrey Epstein este cunoscut pentru organizarea de orgii pe insula sa privată din Virgin Islands, unde folosea inclusiv minore pentru servicii sexuale oferite unor celebrităţi internaţionale, oameni politici, din finanţe etc.
În timpul interviului acordat BBC, prinţul Andrew a recunoscut că frecventarea anturajului lui Epstein după ce acesta a fost condamnat anterior pentru prostituţie a fost o greşeală, dar a adăugat că a făcut acest lucru pentru a-i transmite finanţatorului că prietenia lor s-a încheiat. "Am simţit că a face acest lucru prin telefon ar fi fost o laşitate".