SUA avertizează în legătură cu viitoare atacuri cibernetice asupra sectoarelor energetice şi marilor companii
alte articole
Administraţia americană a publicat sâmbătă un avertisment despre presupuse campanii de atacuri cibernetice care ţintesc sectorul energetic şi companiile industriale mari.
Anunţul, neobişnuit, atrage atenţia asupra vulnerabilităţii societăţii moderne la atacurile cibernetice.
În ultimii 3 ani atacuri cibernetice majore au produs pagube importante guvernului federal şi multor companii americane, afectând inclusiv bănci şi platforme de tranzacţionare interbancară.
Departamentul de Securitate Internă şi FBI au avertizat, într-un raport comun transmis pe email vineri, că sectoarele nuclear, energetic, de aviaţie, alimentare cu apă şi sectorul manufacturier sunt ţinte principale, împreună cu agenţiile guvernamentale – iar campania împotriva acestora datează din mai anul curent.
Cele două agenţii au avertizat că atacatorii au reuşit să compromită unele dintre reţelele atacate, însă nu au fost publicate date concrete despre anumite victime sau cazuri de sabotaj.
Conform raportului, hackerii încearcă să compromită reţelele unor organizaţii folosind emailuri falsificate şi situri web false pentru a obţine datele de acces ale utilizatorilor acestora – pătrunzând în acest fel în interiorul sistemelor informatice.
Potrivit raportului, autorităţile americane au monitorizat activitatea atacatorilor luni de zile, publicând datele într-un raport văzut de Reuters.
Un expert în securitate informatică, citat de Reuters, a declarat că raportul conţine descrieri ale activităţilor a două sau trei grupuri de atacatori, care au furat datele de logare în anumite sisteme şi care au spionat organizaţiile americane şi ale altor naţiuni, dar care nu au lansat atacuri distructive.
Conform acestuia, raportul descrie grupuri aflate în serviciul Rusiei, deşi nu a oferit amănunte privind dovezi în acest sens. Conform mărturiei expertului, ar mai exista alte grupuri care ar lucra pentru Iran, China şi Coreea de Nord.
De la investirea preşedintelui Donald Trump, presa americană – în special cea afiliată Partidului Democrat şi stângii – au lansat o campanie de presă care îl învinuieşte pe preşedintele american de colaborare de Rusia. La rândul său, Kremlinul este acuzat de atacuri cibernetice efectuate în timpul campaniei electorale, despre care democraţii afirmă că au înclinat balanţa ajutând la victoria lui Trump în alegeri.
Cu toate acestea, agenţiile de informaţii americane nu au putut prezenta dovezi în acest sens, până în prezent. Congresul a numit un anchetator special pentru a investiga presupusa colaborare a lui Trump cu Kremlinul, în persoana controversatului Robert Mueller, fost director FBI în perioada atacurilor din 9/11.