SUA ar putea “elimina” o armă rusească controversată, dacă va fi necesar [ambasadorul american la NATO]

Kay Bailey Hutchison, ambasador american la NATO (Alex Wong/Getty Images)
Andrei Popescu
03.10.2018

Ambasadorul american la NATO a declarat că, în cazul în care ar fi necesar, SUA va lua în considerare distrugerea unui sistem de rachete rusesc, despre care Washingtonul susţine că este dezvoltat prin încălcarea unui tratat privind armele nucleare.

Într-un interviu acordat reporterilor marţi la Bruxelles, ambasadorul Kay Bailey Hutchison a cerut Rusiei să pună capăt dezvoltării sistemului 9M729, despre care SUA a declarat că reprezintă o încălcare o Tratatului privind Forţele Nucleare de Rază Intermediară din 1987 (INF), potrivit RFE/RL.

“Este momentul ca Rusia să vină la masa discuţiilor şi să pună capăt încălcărilor [tratatului]”, a afirmat Hutchison în ajunul unei întâlniri între secretarul american al Apărării, Jim Mattis, şi omologii săi din NATO.

Dacă sistemul devine capabil să lanseze rachete, ambasadorul a precizat că SUA va încerca să dezvolte capabilităţile necesare pentru “eliminarea unei rachete care ar putea lovi oricare dintre ţările Europei şi care ar putea lovi America”.

Ulterior, Hutchison a clarificat într-un mesaj postat pe Twitter că nu a discutat despre o lovitură preventivă împotriva Rusiei. “Ce am vrut să spun: Rusia trebuie să revină şi să respecte Tratatul INF sau va trebui să dezvoltăm capabilităţi similare [cu ale Moscovei] pentru a proteja interesele SUA şi ale NATO. Situaţia curentă, în care Rusia încalcă în mod evident [tratatul], nu este utilă”.

Maria Zaharova, purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a precizat că declaraţiile iniţiale ale lui Hutchison sunt “periculoase”.

Tratatul INF a fost semnat de fostul preşedinte sovietic Mihail Gorbaciov şi fostul preşedinte american Ronald Reagan în 8 decembrie 1987. Tratatul interzice dezvoltarea, desfăşurarea şi testarea de rachete balistice şi rachete de croazieră cu lansare terestră de rază medie şi scurtă. Părţile semnatare au promis de asemenea că vor elimina toate lansatoarele şi rachetele terestre cu o rază de acţiune cuprinsă între 500 şi 5.500 de km. De atunci, SUA şi Rusia s-au acuzat în mod constant de încălcarea tratatului, deşi ambele ţări neagă acest lucru.

Hutchison, care a fost numită în funcţia sa la NATO de către preşedintele Donald Trump, a afirmat că SUA este dedicată găsirii unei soluţii diplomatice, dar că va lua în considerare acţiunea militară dacă va fi necesar.

“Contramăsurile [luate de SUA] vor consta în eliminarea rachetelor care sunt dezvoltate de Rusia prin încălcarea tratatului”, a adăugat ea. “Ei [ruşii] au fost notificaţi”.

În Washington, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Heather Nauert, a precizat că SUA a afirmat de ceva timp că Rusia nu respectă termenii Tratatului INF.

“Ambasadorul Hutchison a discutat despre îmbunătăţirea apărării generale şi a posturii de descurajare. SUA este dedicată respectării obligaţiilor sale privind controlul armelor şi se aşteaptă ca Rusia să facă acelaşi lucru”, a afirmat Nauert la o conferinţă de presă, adăugând că Washingtonul discută despre această problemă cu aliaţii săi.

Remarcile au fost făcute într-un moment în care relaţiile dintre Rusia şi NATO rămân tensionate din cauza mai multor dispute, care includ acţiunea militară a Moscovei în Ucraina şi Siria, presupusul amestec al ruşilor în alegerile prezidenţiale americane din 2016 şi presupusul rol al Kremlinului în otrăvirea unui fost spion rus şi a fiicei sale în luna martie într-un oraş din Marea Britanie.

În 2017, la 30 de ani după semnarea tratatului din perioada Războiului Rece, un raport al Departamentului de Stat american a precizat că Rusia a încălcat obligaţiile “de a nu deţine, produce sau testa” rachete de croazieră de rază intermediară şi cu lansare terestră “sau de a deţine sau produce lansatoare pentru astfel de rachete”.

“Am încercat timp de câţiva ani să trimitem un mesaj Rusiei că noi ştim că ei încalcă tratatul. Am arătat Rusiei dovezi pe care le deţinem cu privire la faptul că ei încalcă tratatul. Impunem un standard, astfel încât aliaţii noştri să ne ajute să aducem Rusia la masa [discuţiilor]”, a mai declarat Hutchison.

Mattis a precizat că va discuta despre această problemă cu miniştrii apărării din statele membre ale NATO la o întâlnire care va avea loc la Bruxelles în 3-4 octombrie.

“Nu pot prezice încotro ne vom îndrepta, este o decizie pe care trebuie să o ia preşedintele, însă vă pot spune că atât în Capitol Hill, cât şi în Departamentul de Stat există o mare îngrijorare cu privire la această situaţie. Voi reveni cu sfatul primit de la aliaţii noştri şi mă voi implica în discuţii pentru a determina care va fi calea de urmat”, a declarat Mattis reporterilor în Paris.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor