Oficial rus: O potenţială bază americană în Polonia va duce la anularea Actului Fondator NATO-Rusia

Alexander Gruşko, adjunctul ministrului rus de externe
Alexander Gruşko, adjunctul ministrului rus de externe (John Thys/AFP/Getty Images)

Crearea unei baze militare americane în Polonia va însemna suspendarea Actului Fondator NATO-Rusia din 1997, care interzice în mod direct desfăşurarea permanentă de forţe de luptă de-a lungul graniţei, a afirmat pentru agenţia rusă de ştiri Sputnik adjunctul ministrului rus de Externe, Alexander Gruşko.

“Aceasta va însemna că Actul Fondator NATO-Rusia, care interzice în mod direct desfăşurarea permanentă de forţe de luptă substanţiale, va fi anulat. Reiterez că acest pas va înrăutăţi în mod semnificativ situaţia privind securitatea”, a precizat Gruşko.

“Această măsură va impune ca noi să luăm precauţii militare şi tehnice suplimentare care ne vor garanta securitatea în noile circumstanţe. Avem diverse oportunităţi, inclusiv unele rentabile, pentru a ne consolida securitatea”, a subliniat fostul delegat rus la NATO.

De asemenea, Gruşko a adăugat că potenţiala bază militară americană permanentă este împotriva intereselor securităţii europene.

“Trebuie să nu existe iluzii: crearea unei astfel de baze în apropierea frontierelor noastre urmăreşte să proiecteze o forţă în vecinătatea graniţelor ruseşti”, a declarat Gruşko cu ocazia sesiunii Adunării Generale a ONU.

Potrivit lui Gruşko, o astfel de măsură ar însemna practic că SUA şi aliaţii săi vor utiliza instrumente de pe vremea Războiului Rece pentru asigurarea securităţii.

“Toate acestea, bineînţeles, vor fi însoţite de o retorică foarte ostilă, deoarece va fi necesar ca opinia publică să fie convinsă că acest pas este legitim. Dar acest pas este absolut ilegal. Este o absurditate că Rusia pune la cale planuri agresive împotriva statelor baltice şi a Poloniei”, a mai subliniat oficialul rus.