Rusia se opune planurilor Londrei de a-şi creşte prezenţa militară în zona Arctică

Soldaţi britanici.
Soldaţi britanici. (Captură Foto)

Ambasada Rusiei din Marea Britanie se opune planurilor britanicilor de a-şi consolida prezenţa militară în zona Arctică în cursul anului viitor pentru a contracara ceea ce Londra a declarat că este o agresiune rusă tot mai intensă, potrivit RFE/RL.

Obiecţiile au fost exprimate în 1 octombrie, după ce secretarul britanic al Apărării, Gavin Williamson, a declarat publicaţiei The Sunday Telegraph că guvernul pregăteşte o “strategie de apărare în zona Arctică”, care va presupune desfăşurarea a 800 de membri ai armatei şi Marinei în Norvegia în 2019 şi crearea unei noi baze militare acolo.

Publicaţia a susţinut că acţiunile britanicilor au loc pe fondul unor indicii că Rusia îşi extinde prezenţa militară şi industrială în zona Arctică, în special pentru a exploata masivele rezerve de petrol neaccesate din regiune, în contextul în care schimbarea climatului produce o topire a gheţii polare şi face ca navigaţia şi locuitul în regiune să fie mai fezabil.

“Vedem că activitatea submarinelor ruseşti este foarte aproape de nivelul înregistrat în timpul Războiului Rece şi este corect că începem să răspundem la acest lucru”, a declarat Williamson publicaţiei.

Separat, la o conferinţă de presă a partidului de guvernământ în 30 septembrie, Williamson a declarat că Rusia este “una dintre cele mai mari ameninţări pe care le înfruntăm astăzi”, adăugând: “Nu vom permite Kremlinului să rescrie rezultatul Războiului Rece”.

Remarcile lui Williamson au declanşat un avertisment din partea Ambasadei Rusiei la Londra împotriva postării de trupe britanice în zona Arctică.

“Cerem autorităţilor britanice, care recent au promovat activ conceptul Marii Britanii Globale, să îşi urmărească ambiţiile în alte domenii”, a declarat secretarul de presă al Ambasadei Rusiei într-o declaraţie citată de agenţia rusă de ştiri de stat TASS.

“Planurile nejustificate ale britanicilor de a-şi consolida prezenţa militară la mică distanţă de graniţele Rusiei vor rezulta doar în crearea de tensiuni inutile. Rusia şi alte ţări arctice consideră această regiune ca fiind un spaţiu pentru cooperare constructivă… Nu există niciun potenţial pentru conflict şi nici nu ar trebui să existe”, a adăugat secretarul de presă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe