Amnesty avertizează că Rusia intensifică suprimarea opoziţiei înaintea alegerilor prezidenţiale
alte articole
Amnesty Internaţional a acuzat guvernul rus că amplifică campania de suprimare a activiştilor politici din opoziţie înaintea alegerilor prezidenţiale de săptămâna viitoare, încălcând în mod sistematic drepturile acestora prin arestări şi detenţii “arbitrare”.
Grupul pentru drepturile omului, cu sediul în Londra, a precizat joi că autorităţile ruse folosesc o lege draconică privind adunările publice pentru a viza “în mod deliberat” activiştii care cer boicotarea alegerilor prezidenţiale. În plus, multe dintre vocile proeminente ale opoziţiei au fost arestate în mod arbitrar şi au de înfruntat acuzaţii motivate politic.
“Agenda Kremlinului este foarte clară – cei mai gălăgioşi manifestanţi şi susţinători ai boicotării alegerilor trebuie să fie înlăturaţi de pe străzile oraşelor în ultimele etape ale campaniei prezidenţiale”, a precizat într-o declaraţie Denis Krivoşeev, director adjunct al Amnesty Internaţional pentru Europa de Est şi Asia Centrală.
“În timp ce sunt folosite diverse metode, autorităţile de regulă recurg la principala lor măsură: închiderea arbitrară a dizidenţilor”, a afirmat Krivoşeev.
Opt candidaţi sunt înscrişi în cursa prezidenţială din 18 martie, însă este aproape sigur că Vladimir Putin – care a fost preşedinte sau premier al Rusiei începând cu 1999 – va câştiga un nou mandat de preşedinte pentru următorii şase ani.
Politicianul din opoziţie Alexei Navalnîi, căruia i s-a interzis să candideze la alegeri din cauza unei condamnări penale - despre care atât el cât şi susţinătorii săi au afirmat că a fost orchestrată de Kremlin -, a cerut ruşilor să boicoteze alegerile, pe care le-a denunţat ca fiind nedemocratice şi o “reînnoire a mandatului” lui Putin.
În încercarea de a strivi şi mai multe mişcarea lui Navalnîi, şeful campaniei sale, Leonid Volkov, a fost arestat în 22 februarie pe un aeroport din Moscova în timp ce se îndrepta spre oraşul Ufa.
În aceeaşi zi, Volkov a fost condamnat la 30 de zile de detenţie administrativă pentru presupusa organizare a unei “adunări neautorizate”, făcând referire la protestele de tipul “greva alegătorilor” ce au avut loc în 28 ianuarie în peste 100 de oraşe ale Rusiei cu scopul de a susţine apelul lui Navalnîi pentru boicotarea alegerilor.
În plus, Denis Mihailov, coordonatorul sediului campaniei lui Navalnîi în Sankt Petersburg, a fost arestat în 31 ianuarie pentru 30 de zile după “greva alegătorilor” din acel oraş.
Cel puţin alţi doi activişti proeminenţi – Andrei Pivovarov, liderul local al ONG-ului Rusia Deschisă, şi Artiom Goncearenko, membru al unei alte mişcări din opoziţie, Vesna (Primăvara) – au fost supuşi unor măsuri similare în ceea ce priveşte libertatea lor, a declarat Amnesty Internaţional.
“Această campanie electorală a fost marcată de atacuri răspândite împotriva criticilor preşedintelui Putin şi represalii care urmăresc să intimideze şi să reducă la tăcere activiştii din opoziţie. Aceste atacuri devin tot mai dure pe măsura apropierii zilei alegerilor”, a precizat Krivoşeev.
“Toţi manifestanţii şi activiştii politici arestaţi doar pentru exercitarea paşnică a drepturilor lor la libera adunare şi libera expresie trebuie să fie eliberaţi imediat şi necondiţionat”, a mai afirmat el.