Cu câteva zile înaintea alegerilor prezidenţiale, Putin vizitează Crimeea

Activităţi de construire a podului ce leagă Rusia de Crimeea, martie 2016.
Activităţi de construire a podului ce leagă Rusia de Crimeea, martie 2016. (Captură Foto)

Preşedintele rus Vladimir Putin a inspectat miercuri un nou pod care leagă peninsula ucraineană Crimeea de Rusia. Vizita în Crimeea are loc cu câteva zile înainte de alegerile prezidenţiale din Rusia, în cadrul cărora se preconizează că Putin va câştiga un nou mandat consecutiv.

Anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia în 2014 a atras împotriva Kremlinului un val internaţional de condamnări şi sancţiuni, însă mulţi ruşi văd mişcarea ca un efort de restaurare a controlului Moscovei asupra unei regiuni pe care o privesc ca fiind, din punct de vedere istoric, rusă.

Podul lung de 19 km, care include o şosea şi o cale ferată, peste Strâmtoarea Kerci, care a fost numit de unii „Podul lui Putin”, are rolul de a îngloba Crimeea în reţeaua de transport a Rusiei.

După finalizare va fi cel mai lung pod cu dublă utilizare din Europa şi este văzut de Kremlin ca fiind vital pentru integrarea Crimeei în Rusia.

Putin, însoţit de diverşi oficiali, a făcut un tur al secţiunii centrale încă nefinalizate a podului şi a făcut poze împreună cu muncitorii.

„Ceea ce aţi făcut deja este impresionant”, le-a spus Putin muncitorilor.

Preşedintelui rus i s-a comunicat că porţiunea podului destinată traficului rutier va fi finalizată în luna decembrie a acestui an. Porţiunea destinată traficului feroviar este construită în paralel.

Ulterior, Arkadi Rotenberg, fost partener de antrenament la judo al preşedintelui Putin, a declarat reporterilor că partea rutieră a podului va fi deschisă începând cu 9 mai – dată la care Rusia sărbătoreşte aniversarea victoriei împotriva naziştilor în cel de-Al Doilea Război Mondial.

„Unicitatea podului stă în faptul că tot ce este aici este de origine rusă”, a afirmat Rotenberg, care se află pe lista de sancţiuni a SUA şi UE, lucru pentru care companiei sale i-a fost greu să importe materiale şi tehnologie din Occident.

Sondajele de opinie arată că Putin se află cu mult în faţa rivalilor săi înaintea alegerilor prezidenţiale de duminică, în care este aproape sigur că el va câştiga un nou mandat.

Totuşi, unii oficiali ai Kremlinului sunt îngrijoraţi că o parte dintre alegători vor alege să rămână acasă din moment ce presupun că rezultatul este deja stabilit, generând astfel o prezenţă redusă la vot.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe