Republicanii din Camera Reprezentanţilor susţin că nu au găsit nicio colaborare între Rusia şi Trump
alte articole
Republicanii din Comisia de Informaţii a Camerei Reprezentanţilor au declarat că au terminat investigaţiile privind presupusa implicare a Rusiei în alegerile prezidenţiale americane din 2016, concluzionând că nu a existat nicio înţelegere secretă între Kremlin şi campania preşedintelui Donald Trump.
Într-un raport provizoriu prezentat mass mediei luni seara, care a fost lăudat de Trump dar respins imediat de democraţii din Comisia de Informaţii, republicanii au afirmat că au căzut de acord că Rusia a urmărit să influenţeze alegerile prin răspândirea de propagandă şi de ştiri false pe reţelele sociale.
Totuşi, republicanii comisiei au contestat concluziile CIA, NSA şi FBI că Moscova a urmărit să îl ajute pe Trump, care a obţinut o victorie surprinzătoare în faţa democratei Hillary Clinton.
Un purtător de cuvânt al directorului Serviciului naţional de informaţii al SUA, a afirmat luni că agenţiile de informaţii îşi susţin concluziile la care au ajuns anul trecut, în ciuda faptului că nu au prezentat dovezi incontestabile în acest sens.
Mike Conaway, membru republican al Comisiei care a condus investigaţia acesteia în ultimul an, a dezvăluit mass mediei concluziile raportului şi a precizat că s-a încheiat faza interviurilor.
“Nu am găsit nicio dovadă de colaborare”, a declarat Conaway reporterilor, adăugând că “o judecată greşită, o judecată neadecvată de a accepta unele întâlniri” cu cetăţeni ruşi a fost singura eroare pe care au descoperit-o ca fiind comisă de membri ai campaniei lui Trump.
Raportul va deveni public abia după ce va fi analizat de membrii democraţi ai Comisiei şi după ce serviciile secrete vor decide ce informaţii pot fi publicate. Acest proces ar putea dura câteva săptămâni.
Reprezentantul Adam Schiff, membru democrat al Comisiei, a afirmat că nu este de acord cu raportul, precizând că măsura republicanilor de a închide investigaţia este “prematură”.
Schiff a susţinut că publicarea unor concluzii care exonerează campania lui Trump – chiar dacă unii foşti oficiali ai administraţiei au fost acuzaţi sau au pledat vinovat pentru acuzaţii legate de investigaţia privind implicarea Rusiei în alegeri – reprezintă o “capitulare” sub presiunea Casei Albe.
Investigaţia Comisiei Camerei este una dintre principalele anchete congresionale privind presupusa interferenţă rusească cu alegerile prezidenţiale americane din 2016 şi încercarea de a se coordona cu campania lui Trump.
Trump a negat în repetate rânduri orice colaborare între Rusia şi campania sa, iar Rusia a negat la rândul ei faptul că s-a amestecat în alegeri.