SUA acuză: Credit Suisse "a ajutat evaziunea fiscală în Statele Unite"

Directorul executiv al Credit Suisse, David Mulford.
Directorul executiv al Credit Suisse, David Mulford. (MANPREET ROMANA / AFP / Getty Images)

Compania Credit Suisse este acuzată că a ajutat americanii bogaţi să comită evaziuni fiscale, potrivit unui raport al unei comisii de anchetă a Senatului SUA.

O anexă pentru întâlniri la aeroportul din Zurich, declaraţii false pentru vize, un lift secret utilizat pentru transportul clienţiilor şi extrase de cont camuflate în paginile ziarelor de sport par a fi desprinse din scenariul unui film de acţiune, dar acestea se regăsesc în raportul anchetei iniţiată de Senatul SUA care a vizat Credit Suisse, banca elveţiană acuzată că ar fi ajutat mai mult de 20.000 de americani să înşele fiscul.

Acuzaţiile sunt dure şi pun Credit Suisse în poziţia în care s-a găsit deja banca UBS în ultimii ani. Astfel în 2008, UBS, cea mai mare băncă elveţiană s-a confruntat cu acuzaţii similare iar în anul următor, a plătit 780 milioane de dolari despăgubiri pentru rolul jucat în ajutarea cetăţenilor americani de a se sustragă taxelor. Conform rapoartelor Financial Times, Credit Suisse va încerca să se distanţeze de cazul UBS pretinzând că a făcut eforturi să rezolve problema înainte ca autorităţile să înceapă să investigheze cu atenţie.

"Cazul Credit Suisse arată modul în care o bancă elveţiană a ajutat evaziunea fiscală în Statele Unite, nu numai în spatele vălului secretului bancar din Elveţia, dar, de asemenea, pe teritoriul american, prin trimiterea bancherilor pentru a deschide conturi ascunse", a declarat Carl Levin, preşedintelele comisiei de anchetă a Senatului SUA, care a supervizat raportul.

Astfel, în perioada cuprinsă între 2002 şi 2008, un total de 1.800 de bancheri de la Credit Suisse au făcut 150 de călătorii în Statele Unite ale Americii, un număr care îl împinge pe fostul candidat la preşedinţie, John Mccain, să vorbească despre o practică "sistematică".

Făcând afaceri în lifturi şi furnizând extrase de cont în reviste precum Sports Illustrated, Credit Suisse ar fi curtat potenţialii clienţi americani pe terenurile de golf din Florida şi la balurile elveţiene tematice de la New York. În anul 2006, Credit Suisse avea 22.000 de conturi ale unor cetăţeni americani cu o valoare de 12 miliarde de franci elveţieni, aproximativ 13,5 miliarde de dolari.

Credit Suisse, care este una dintre cele 14 bănci investigate de Statele Unite ale Americii, suspectate că au ajutat americanii să evite taxele folosind secretul bancar elveţian pentru ascunderea activelor, a închis conturile americane din 2008 şi nu mai are conturi offshore ce aparţin cetăţenilor americani. Mai mult, conform celor relatate de Wall Street Journal, negocierile dintre bancă şi autorităţile americane au fost intensificate în ultimele luni şi în termen de un an s-ar putea ajunge la un acord în care Credit Suisse ar trebui să plătească 800 milioane dolari.