Proiectele de legi anticorupţie şi cu privire la BNM nu au fost examinate

Clădirea Parlamentului R. Moldova
Clădirea Parlamentului R. Moldova (Epoch Times)

Parlamentul a decis să amâne examinarea proiectelor privind pachetul de legi anticorupţie şi modificarea Legii privind Banca Naţională a Moldovei. Potrivit "Infotag", decizia corespunzătoare a fost luată vineri de către Coaliţia Pro-Europeană de Guvernare la propunerea comisiilor de profil.

Preşedintele parlamentului, Igor Corman, a comunicat că "la solicitarea comisiilor care nu au reuşit să pregătească amendamentele şi rapoartele finale pentru lectura a doua, s-a decis amânarea examinării acestui pachet până luni". Pachetul proiectelor anticorupţie este prevăzut de Strategia de Reformare a sectorului justiţiei.

Aceste proiecte au primit o apreciere pozitivă din partea Consiliului Europei şi au drept scop lupta cu corupţia, o pedeapsă mai dură. Acestea prevăd introducerea unei pedepse mai dure pentru judecătorii care au încălcat legea, testarea cu poligraful a demnitarilor şi introducerea pedepsei pentru îmbogăţirea ilicită.

Comuniştii au criticat măsurile prevăzute de proiect, considerând că acestea vor genera creşterea corupţiei iar liberalii au menţionat că actualul sistem se face vinovat de emigrarea populaţiei.

Alt proiect a cărui examinare a fost amânată este operarea amendamentelor la Legea privind Banca Naţională a Moldovei. Acest proiect acordă anumite privilegii BNM, oferindu-i mai multe posibilităţi de a proteja băncile comerciale în instanţele de judecată.

De asemenea, până la finele anului, parlamentul trebuie să examineze un şir de proiecte de lege extrem de importante, inclusiv aprobarea politicii bugetar-fiscale şi legea privind bugetul de stat pentru anul 2014.

Totodată, parlamentul planifică săptămâna viitoare să activeze doar două zile - luni şi marţi. În cadrul şedinţei de vineri, parlamentul a adoptat în lectură finală o lege, potrivit căreia data de 25 decembrie - Crăciunul pe stil nou - este declarată zi de odihnă. Din această zi parlamentul intenţionează să-şi ia vacanţă. Deputaţii vor reveni la muncă la mijlocul lunii ianuarie iar sesiunea primăvară-vară va începe în februarie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe