SUA a finanţat două studii de optimizare a sistemului judecătoresc al Republicii Moldova
alte articole
La Centrul de Resurse Juridice din Moldova au fost prezentate două studii privind optimizarea sistemului judecătoresc al Moldovei, finanţate de Departamentul de Stat al SUA.
Pregătirea studiilor a fost ghidată de expertul internaţional Jesper Wittrup. Primul studiu, întocmit de specialiştii moldoveni, vizează optimizarea numărului instanţelor de judecată cu jurisdicţie generală şi a magistraţilor care activează în cadrul acestora. Se preconizează ca din cele 44 de instanţe existente să rămână doar 15.
Potrivit declaraţiilor unuia dintre autorii studiului, Nadejda Hripţevschi, aceste modificări vor permite reducerea cheltuielilor pentru întreţinerea instanţelor, va reduce numărul magistraţilor şi a personalului tehnic. Avocatul Vladislav Gribincea consideră că înfinţarea unei instanţe de judecată în fiecare raion s-a transformat în birocraţie excesivă la examinarea cazurilor şi acumularea acestora. "Există numeroase obiecţii ale cetăţenilor, anume la adresa activităţii instanţelor locale", asigură autorii studiului.
În ”Studiul de oportunitate privind optimizarea hărţii dislocării instanţelor judecătoreşti în scopul consoldării capacităţilor instituţionale ale instanţelor, optimizarea numărului de judecători şi asigurarea utilizării cât mai eficiente a resurselor disponibile în Republica Moldova”, Nadejda Hriptievschi a spus că "reducerea numărului instanţelor judecătoreşti şi formarea unor judecătorii mai mari, care ar deservi două-trei raioane, va duce la îmbunătăţirea calităţii actului justiţiei şi la o mai bună utilizare a fondurilor publice în domeniul justiţiar”.
Al doilea studiu poartă titlul ”Studiul cu privire la oportunitatea specializării judecătorilor pe anumite cauze specifice, inclusiv oportunitatea creării sistemului de instanţe administrative” şi conţine un sondaj care arată că 76% dintre magistraţii respondenţi consideră că un judecător specializat ar adopta hotărâri mai bune decât unul nespecializat.
Viceministrul Justiţiei, Nicolae Eşanu, a subliniat că importanţa studiilor prezentate de juriştii moldoveni este incontestabilă şi, de asemenea, corespunde cerinţelor strategiei de reformare a sistemului justiţiei al Republicii Moldova pentru anii 2011-2016.
În prezent, în Republica Moldova activează 420 de judecători şi 50 instanţe de toate nivelele, precizează Infotag. Din 1 ianuarie 2014 fiecare judecător are un asistent pentru ca, din ianuarie 2015, să se ajungă la doi asistenţi. O treime dintre magistraţi sunt femei iar vârsta medie a unui judecător în Republica Moldova este 42 de ani.