Parlamentul de la Chişinău a revenit în vechiul sediu (presa)
Parlamentul de la Chişinău a revenit în vechiul său sediu, acum renovat, dându-se startul campaniei electorale de facto, comentează vineri presa de la Chişinău. Condiţiile din sediul renovat sunt criticate însă de jurnalişti, care consideră că acum sunt izolaţi de deputaţi.
'Revenire în Parlament şi start de campanie', titrează 'Adevărul', care notează că deputaţii au reluat joi şedinţele în plen în sediul Parlamentului devastat în aprilie 2009. Odată cu 'revenirea acasă', în ultima sesiune din acest mandat, au răsunat şi temele din viitoarea confruntare electorală - orientarea politicii externe, identitatea naţională şi corupţia din instituţiile statului.
Acelaşi ziar susţine că, odată cu revenirea deputaţilor în clădirea Parlamentului, 'demnitarii au dat cu oiştea-n gard izolându-se de presă şi, de fapt, de cetăţeanul de rând'. 'Adevărul' susţine că nu este un caz izolat, ci un diagnostic. 'Se creează impresia că mulţi dintre politicieni, odată cocoţaţi sus, cu ajutorul nostru, şi-au făcut ziduri imaginare între ei şi muritorii de rând', scrie publicaţia citată.
Eurodeputata română Monica Macovei afirmă, într-un interviu din 'Jurnal de Chişinău', că acest an e un moment de răscruce pentru Republica Moldova. Ea îndeamnă Republica Moldova să reziste presiunilor externe şi dă asigurări că în această perioadă ţara nu va fi singură. 'UE este lângă Republica Moldova, lângă toţi cetăţenii săi. Toată lumea spune: aproape am pierdut Ucraina, am pierdut Armenia, nu ne permitem să pierdem şi Republica Moldova', susţine Monica Macovei în 'Jurnal de Chişinău'.
'Lucrările la gazoductul de importanţă strategică Iaşi-Ungheni s-au împotmolit', mai scrie 'Jurnal de Chişinău'. 'Deşi autorităţile au anunţat cu aplomb drept termene de încheiere a lucrărilor mai întâi luna decembrie a anului trecut, când au fost finalizate lucrările în partea dreaptă a Prutului, apoi luna martie curent, acestea riscă să se întindă până la mijlocul verii', susţine ziarul.
De ziua naşterii lui Grigore Vieru, Constantin Tănase scrie în Timpul că se pare că Grigore Vieru repetă soarta marilor poeţi canonizaţi de posteritate. 'L-am transformat în icoană şi ne închinăm la el de sărbători, uitându-i cu desăvârşire esenţa zbuciumului unei vieţi de o mare strălucire interioară', menţionează analistul.